« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-12-10 23:30:45
Temat: Shanghai (kurczak po chińsku) poszukuje strasznie dlugo pomóżcie:)Shanghai (kurczak po chińsku) poszukuje strasznie dlugo
i szukam i szukam i nic :(((
moze ktos to przerabial:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-12-12 12:34:48
Temat: Re: Shanghai (kurczak po chińsku) poszukuje strasznie dlugo pomóżcie:)Kurczak po chińsku (Kurczak Hung-Szao)
Proporcje dla 5-8 osob
1 sredni kurczak (1-1.5 kg)
3 posiekane plasterki imbiru lub 1 i 1/2 lyzeczki imbiru w proszku
5-6 lyzek oleju
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki wytrawnego bialego wina
5 lyzek sosu sojowego
2 lyzeczki cukru
Kurczaka podzielic na 20 kawalkow, natrzec imbirem i l lyzka oleju, odstawic
na 15 min
Olej mocno rozgrzac na patelni, wlozyc kawalki kurczaka, mieszajac smazyc
5-6 min na duzym ogniu, wybrac lyzka cedzakowa.
Olej zlac z patelni zostawiajac 2 lyzki, wlac wode, wino, sos sojowy, wsypac
cukier, wlozyc kurczaka, wymieszac, doprowadzic do wrzenia, obracajac
kurczaka gotowac 2-3 min na duzym ogniu, zmniejszajac plomien, dusic pod
przykryciem przez 20-25 min, przelozyc do goracej salaterki
Podawac z ryzem ugotowanym lub smazonym
Przepis pochodzi z ksiazki p. Katarzyny Pospieszynskiej "Kuchnia Chinska' z
serii "Swiat na talerzu"
beny76
Użytkownik "lycha" <l...@i...pl> napisał w wiadomości
news:br8ac3$e6e$1@flis.man.torun.pl...
> Shanghai (kurczak po chińsku) poszukuje strasznie dlugo
> i szukam i szukam i nic :(((
> moze ktos to przerabial:)
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |