« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-12-10 20:25:45
Temat: Dlaczego zakalec w keksie?Witam grupe po dlugiej przerwie!
Zawsze robie keks wg przepisu w Kuchni Polskiej. Zawsze robi mi sie
zakalec, pomimo tego, ze postepuje dokladnie wg przepisu!
Gdzie tkwi blad?
Moze ktos zna przepis na ciasto do keksu, ktore nie sprawia problemow?
dziekuje,
magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-12-10 20:43:00
Temat: Re: Dlaczego zakalec w keksie?
Uzytkownik ":: Solana ::" <s...@h...com> napisal w wiadomosci
news:br7v5b$ipg$1@news.onet.pl...
> Witam grupe po dlugiej przerwie!
> Zawsze robie keks wg przepisu w Kuchni Polskiej. Zawsze robi mi sie
> zakalec, pomimo tego, ze postepuje dokladnie wg przepisu!
>
> Gdzie tkwi blad?
Jaki blad?! Dawaj ten przepis - uwielbiam zakalec, a mi nie wychodzi!
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-10 20:44:01
Temat: Re: Dlaczego zakalec w keksie?
Użytkownik ":: Solana ::" <s...@h...com> napisał w wiadomości
news:br7v5b$ipg$1@news.onet.pl...
> Witam grupe po dlugiej przerwie!
> Zawsze robie keks wg przepisu w Kuchni Polskiej. Zawsze robi mi sie
> zakalec, pomimo tego, ze postepuje dokladnie wg przepisu!
>
> Gdzie tkwi blad?
> Moze ktos zna przepis na ciasto do keksu, ktore nie sprawia problemow?
Ja robie wg takiego, zawsze wychodzi super
20 dkg masla
20 dkg cukru
30 dkg maki
5 jajek
szczypta soli
2 plaskie lyzeczki proszku dopieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
bakalie (rodzynki, orzechy wloskie, laskowe, morelesuszone, sliwki suszone,
skorki pomaranczy, cytryny,mozna dodac kostki ananasa kandyzowanego)
do rodzynek wlewam rumu i wody przegotowanej - zostawiam na jkas godzine
zeby nasiakly
maslo ucieram z cukrem i cukrem waniliowym, dodaje po jednym jajku i ubijam
caly czas, potem szczypte soli
make mieszam z proszkiem dopieczenia i doaje po troche do jajek z cukrem,
ucieram dosc dlugo, az ciasto zacznie "babelkowac" potem wsypuje bakalie
(bakali zawsze daje baardzo duzo, tak, zeby keks byl wypasiony;)
piekarnik nagrzewam do 180 stopni, mase przekladam do formy (okladam ja
folia aluminiowa,zeby ciasto nie przeszlo metalem)
na patelni,w rondelku,jakktowoli, rozpuszczam maslo, tak zeby skwierczalo,
nacinam wzdluz powierzchnie ciasta nozem zanurzonym w roztopionym masle
(dzieki temu peknie tylko rownona srodku) :)
Smacznego
Marta
pieke ok godizny godziny 10 minut
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-10 21:14:56
Temat: Odp: Dlaczego zakalec w keksie?Użytkownik :: Solana :: <s...@h...com> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:br7v5b$ipg$...@n...onet.pl...
> Witam grupe po dlugiej przerwie!
> Zawsze robie keks wg przepisu w Kuchni Polskiej. Zawsze robi mi sie
> zakalec, pomimo tego, ze postepuje dokladnie wg przepisu!
>
> Gdzie tkwi blad?
> Moze ktos zna przepis na ciasto do keksu, ktore nie sprawia problemow?
>
> dziekuje,
> magda
>
Ja zawsze robie wg tego przepisu. Wychodzi pyszny i jest bardzo prosty.
1 szklanka bialek
1 szklanka cukru zwyklego
1 kostka margaryny
1 szklanka maki tortowej
bakalie
Ubic bialka z sola.
Dodac cukier, ubijac.
Wlewac margaryne rozpuszczona po trochu na przemian z maka.
Mieszac delikatnie lyzka.
Dodac bakalie.
Piec w temperaturze 200 stopni.
Ja tez uwielbiam zakalec, a w tym nie chce sie zrobic.
Podaj, prosze ten przepis z zakalcem.
Pozdrawiam.
basia.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-10 21:23:02
Temat: Re: Dlaczego zakalec w keksie?Joanna Duszczynska wrote:
> Jaki blad?! Dawaj ten przepis - uwielbiam zakalec, a mi nie wychodzi!
Hehe, Tobie pewnie zakalec nigdy nie wyjdzie :-)
Jesli tak lubisz zakalec, zaprosilabym Cie, ale w tym roku musze zrobic
popisowy keks dla dzieci i ich rodzicow w mojej klasie. Wolalabym wiec,
by sie udal ;-) Moze wiec w przyszlym roku ...?
--
pozdrawiam, magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-10 21:47:32
Temat: Re: Dlaczego zakalec w keksie?
Uzytkownik ":: Solana ::" <s...@h...com> napisal w wiadomosci
news:br82gh$lph$1@news.onet.pl...
> Joanna Duszczynska wrote:
>
> > Jaki blad?! Dawaj ten przepis - uwielbiam zakalec, a mi nie wychodzi!
>
> Hehe, Tobie pewnie zakalec nigdy nie wyjdzie :-)
>
> Jesli tak lubisz zakalec, zaprosilabym Cie, ale w tym roku musze zrobic
> popisowy keks dla dzieci i ich rodzicow w mojej klasie. Wolalabym wiec,
> by sie udal ;-) Moze wiec w przyszlym roku ...?
Zrób ciasto bananowe i powiedz im, ze to keks.
A co do zaproszenia, to w zimie w Szwecji jak dla mnie chyba za zimno...
albo mam takie wrazenie, ze tam jest zimno...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-11 07:33:13
Temat: Re: Odp: Dlaczego zakalec w keksie?Użytkownik Basiek napisał:
> Ja zawsze robie wg tego przepisu. Wychodzi pyszny i jest bardzo prosty.
> 1 szklanka bialek
> 1 szklanka cukru zwyklego
> 1 kostka margaryny
> 1 szklanka maki tortowej
> bakalie
[...]
Ooo :) To jest u mnie w rodzinie znane jako ciasto "od czego tu utyć",
bo moja babcia tak je właśnie zachwala - "ależ jedz, jedz, od czego
tu utyć, szklanka cukru, szklanka masła, szklanka mąki..." ;))
Pozdrawiam,
Evva
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-11 08:53:35
Temat: Re: Dlaczego zakalec w keksie?
Uzytkownik ":: Solana ::" <s...@h...com> napisal w wiadomosci
news:br7v5b$ipg$1@news.onet.pl...
Zawsze robi mi sie
> zakalec, pomimo tego, ze postepuje dokladnie wg przepisu!
>
> Gdzie tkwi blad?
zazwyczaj zakalec robi sie wtedy kiedy ZA DLUGO mieszasz ciasto z maka , jak
dosypujesz make to wystarczy tylko porzadnie zamieszc kilka razy i juz ( nie
miksowac)
pozd.dorcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-11 10:27:57
Temat: Re: Dlaczego zakalec w keksie?Dorcia wrote:
> zazwyczaj zakalec robi sie wtedy kiedy ZA DLUGO mieszasz ciasto z maka , jak
> dosypujesz make to wystarczy tylko porzadnie zamieszc kilka razy i juz ( nie
> miksowac)
OK, wielkie dzieki!
Zrobie keks wg ktoregos z polecanych przepisow i bede starac sie krocej
mieszac.
--
pozdrawiam, magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |