Data: 2005-11-25 14:07:39
Temat: Re: Skrobia z ziemniaków
Od: "rina" <r...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Prawie prawda, bo to co zostało to nie tylko skrobia - także resztki
> błonnika i innych elementów budulcowych tkanek - w przemyśle po procesie
> oczyszczania nazywa się to 'wycierką' (odpowiednik 'wytłoków' w
> cukrownictwie) i jest używane jako pasza.
> Skrobię po starciu ziemniaków należy wypłukiwać - osadza się na dnie
> naczynia, ale ponieważ :
> a. w ziemniaku jest jej ok. 18-20%;
> b. proces rafinacji trzeba powtórzyć kilkakrotnie (duże straty za każdym
> razem)
> to uzyskany efekt zawsze będzie marny (chyba, że do eksperymentu
> weżmiemy worek. :)
no ale do szkoly to chyba wystarczy..pewnie beda robic reakcje jodoskrobiowa
czy cos takiego....
:)
pozdrawiam
rina
|