Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: <h...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Śledzie aceto balsamico
Date: 26 Nov 2001 10:05:40 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 44
Message-ID: <0...@n...onet.pl>
References: <7...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1006765540 14824 192.168.240.245 (26 Nov 2001 09:05:40 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 26 Nov 2001 09:05:40 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 213.76.106.101, 213.180.130.22
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.0; Windows 95; DigExt)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:83832
Ukryj nagłówki
> Pomysł jest absolutnie i wyłącznie mój, więc zastrzegam prawa autorskie (
> copyright), co nie znaczy, że nie może pojawic sie gdzie indziej, ale
> koniecznie z zaznaczeniem czyje to.
>
> Jako że było to w okolicach Wigilii, śledzie właśnie przyniosłam do domu i
> zastanawiałam się, jak je w tym roku przyrządzić. Oczywiście lenistwo
> zwyciężyło, kupiłam takie gotowe płaty, lekko solone. Część zrobiłam
> klasycznie, z cebulą i w oleju, z dodatkiem octu jabłkowego. A resztę
pokroiłam
> w paski, posypałam świeżo startą gałką muszkatołową i pokropiłam aceto
> balsamico, polałam oliwą z oliwek i na samym końcu, pod wpływem natchnienia,
> dodałam rodzynki i migdały krojone w piórka. Wymieszałam i wstawiłam do
> lodówki. Niech się dzieje wola nieba...Dwa dni potem odważyłam się spróbować.
> Dziw, że nie pożarłam wszystkiego na raz. I pojęłam potęgę aromatu aceto
> balsamico zwanego także aceto di Modena.
> Pisała o aceto balsamico pani Kręglicka w "Wysokich obcasach". Zaciekawiła
> mnie opowieśc o occie, który dojrzewa latami w specjalnych beczkach i
którego
> najlepsze nastawy sprzedawane są na wagę złota. Na szczęście istnieje także
> wersja popularna; nie tak wyrafinowana, ale i nie tak kosztowna. Traf
chciał,
> że ujrzałam w sklepie buteleczkę aceto di Modena. Tani nie był, ale nie
> potrafiłam się oprzeć, kupiłam. No i oczywiście zaczęłam szukać wspomnianego
> artykułu na temat. Kamień w wodę. Tak wiec skazana zostałam na własny
> pomyślunek. I wymyśliłam chyba nie najgorzej, śledzie zrobiły furorę.
>
> Chętnie poznam inne przepisy z zastosowaniem aceto balsamico Qd
>
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
Hej, Mam pewne wątpliwości co do zastosowania oliwy z oliwek do tego przepisu.
Spróbowałam kiedyś raz ( co prawda do śledzi z cebulą )i nie za bardzo dało sie
je zjeść.Oliwa w takim zestawieniu wydawała się strasznie lepka i wiesz mi za
bardzo pachnąca. Jej zapach przebijał nawet zapach cebuli nie mówiąc o śledziu.
Pozdrowienia.
HP
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|