Data: 2002-08-25 14:39:53
Temat: Re: Sledzie do ataku!!!(mixik)
Od: "altf4" <a...@p...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Uzytkownik "Irek Zablocki" <i...@w...de> napisal w wiadomosci
news:ajvtrj$aud$03$2@news.t-online.com...
>
> "Lukasz Madeksza" <m...@g...de> schrieb im Newsbeitrag
> news:3D62A2AA.2090606@gmx.de...
> >
> > A skoro juz jestesmy w tych klimatach: wlasnie zajadam sledzika :-)
Irek - masz tu troszeczke przepisow moze toche niemcow natchniesz.Oni maja
tam taka nedzna kuchnie!
Powodzenia!!!!!!
altf4
sledzie
duzo sledzi
Byly prosby o sledzie. Prosze bardzo ponizej 1000 i jedna potrawa ze
sledzia :)))
Wszystkie przepisy dostalam od Basi ze Szwecji.
Do tej pory probowalam 2 - musztardowe i te z tartym zoltym serem.
Poemat i rewelacja.
W ogole nie myslalam, ze ze sledzi takie cuda mozna robic......
Monisiatko
1 decylitr = 1 dl = 0,5 szklanki (mniej wiecej)
Curryströmming (sledz curry)
600 g filetow sledziowych
zalewa:
0,5 l wody
1 dl occtu (24%)
1 lyzka stolowa soli
sos:
2 dl majonezu
2 dl kwasnej smietany
1 zabek czosnku
1-2 lyzki curry
1 kwasne jablko
Wymieszc zalewe, wlozyc sledzie i odstawic do lodowki na 12
godzin. Wymieszac majonez ze smietana, curry i czosnkiem (ja
mam taka preske do wyciskania, napewno mozna poszatkowac) i
obranym i poszatkowanym jablkiem.Filety wyjac z zalewy,
osuszyc i wlozyc do sosu. Po 12 godzinach w lodowce sa do
jedzenia.
Sledz w musztardzie (faworyt mojej kolezanki z Kraka, Ajki, jak jej wyslalam
na Wielkanoc to od tego czasu maz jej "karze" to robic na kazde przyjecie:-)
4-6 wymoczonych filetów sledzia solonego,
4-5 lyzek slodkiej musztardy,
1 lyzka cukru,
1 lyzka ostrej musztardy,
1 lyzka oleju,
1 lyzka majonezu,
1 lyzka wody, pieprz.
Pokroic filety na 2 cm paski. Wymieszac cukier i musztarde.
Wlewac powoli olej, stale mieszajac. Wmieszac pozostale
skladniki i zalac tym sledzie. Jesc najwczesniej na drugi
dzien.
Salatka Babci Pacholskiej (to moja rodzona babcia)
2-3 filety sledzia solone
2 jablka
2-3 cebule
2 jajka na twardo
1 dl smietany kwasnej
pieprz
Wszysko poszatkowac. Wymieszac. Podprawic smietana i
wstawic do lodowki na kilka godzin.
Brantevikssill (Brantevik to jest taka osada nad Morzem
Baltyckim, na Österlen, nasi znajomi tam mieszkaja)
1 kg filetow sledziowych
Zalewa :
6 dl wody
1 dl occtu (24%)
2 lyzki soli
Mieszanka:
5 dl cukru
40 zmiazdzonych ziaren pieprzu
2 duze, posztkowane cebule- zwykle
2 duze, poszatkowane cebule czerwone
1-2 lyzki pieprzu cytrynowego
2 liscie bobkowe
1 duza wiazka poszatkowanego kopru
Wlozyc filety do zalewy na noc w lodowce. Wyjac, osuszyc.
Wymiesza ingrediencje do mieszanki. Wkladac filety na
przemian z mieszanka do sloika. Zostawic na kilka dni w
lodowce.
Sledz Yvonne (kolezanka)
4 filety solone sledziowe
0,5 szklanki soku z pomaranczy
3-4 lyski occtu 24%
0,5 szklanki cukru
3 lyzki miodu
0,5 szklanki wody
starta skorka z pomaranczy
1 drobnopokrojona cebulka
Zagotowac zalewe, ostudzic. Pokroic sledzia na kawalki. W sloiku ulozyc
sledzia, cebulke i skorke pomaranczowa. Zalac zalewa i odstawic na jeden
dzien. Pycha.
Sledz cytrynowo-limetkowy
6 filetow wymoczonych
Zalewa 1
1,5 dl wody
5 lyzek occtu 12%
1 dl cukru
10 ziaren ziela angielskiego
1 listek bobkowy
1 cebula
kilka pedow kopru
Zalewa 2
1 dl majonezu
3 dl kwasnej smietany
skorka zdrapana z jednej limetki
1 lyzka soku z limetki
skorka zdarta z jednej cytryny
1 lyzka soku z cytryny
Zagotowac zalewe 1 (bez koperku i cebuli) Zalac zimna zalewa
sledzie, koper i pokrojona cebule i niech stoi jeden dzien.
Zmieszac ingrediencje do zalewy 2. Wyjac filety z zalewy 1,
pokroic na kawalki i wsadzic do zalewy 2. Posypac starta
skorka i niech stoja kilka godzin.
Sledz ginowy (z jalowcowka)
6-8 filetow sledziowych wymoczonych
2 listki laurowe
2 najchetniej czerwone cebule
Zalewa:
0,5 dl occtu 24%
1-1,5 cukru
1½ wody
0,5 dl ginu czyli jalowcowki
1,5 zmiazdzonych ziaren jalowca
Zmieszac ocet z cukrem, wlac wrzaca wode i mieszac az sie
cukier rozpusci. Zmieszac gin z jalowcem. Wkladac na
przemian kawalki sledzia i plasterki cebuli. Zalac zalewa,
na koniec wlozyc liscie laurowe (bobkowe) i odstawic na 24
godziny.
Sledz z Gunnebo
1 kg solonego sledzia
szklanka majonezu
szklanka kwasnej smietany
1 lyzeczka pokruszonych ziaren jalowca
3 listki laurowe
kieliszek ginu
kieliszek sherry
1 lyzeczka soli
1 szczypta piperzu
Wymieszac wszysko za wyjatkiem sledzia. Wlozyc do garnka kamiennego sledz na
przemian z sosem. Jesc po 2 dniach.
Sledz rabarbarowy z Bornholmu
60 dkg sledzia
4 lyzek maki
2 lyzki ziaren gorczycy
zalewa:
75 dkg rabarbaru
0,5 szklanki cukru
2 lyzki occtu 24%
do przybrania:
0,5 szklanki poszatkowanych orzechow wloskich
Popanierowac sledzia maka, sola i gorczyca. Wlozyc do zaroodpornej formy,
grzbietami do gory. Piec w 200 stopni przez 20 minut. Rabarbar zagotowac z
cukrem na malym gazie. Dodac ocet. Zalac cieplego sledzia zalewa, posypac
orzechami. Jesc na goraco, cieplo i zimno.
Brännösill
60 dkg wymoczonych filetow
zalewa 1
1 l wody
szklanka occtu 24%
0,5 szklanki grubej soli
3 czubate lyzki cukru
1 cebula najlepiej czerwona
zalewa2
niecala szklanka oleju
3-4 lyzki occtu winnego z czerwonego wina
0,5 szklanki sosu chici Heinza
2 zabki czosnku przecisniete albo posiekane
2 lyzki francuskiej musztardy
3 czubate lyzki posiekanego koperku
Zagotowac zalewe 1, wystudzic i zalac sledzie nia. Odstawic na 2 dni.
Odcedzic. Wymieszac zalewe 2 i zalac nia sledzie. Jesc na drugi dzien.
Kaviarströmming (sledz kawiorowy)
60 dkg filetow swiezych
zalewa
0,5 szklanki occtu 12%
0,5l wody
1 lyzka soli
sos
0,5 szklanki majonezu
0,5 szklanka kwasnej smietany
0,5 lyzeczki soli
12-15 potluczonych ziaren pieprzu
2-3 lyzki pasty kawiorowej z tubki (jezeli taka jest do dostania)
1 starty zabek czosnku
0,5 szklanki poszatkowanego koperku
2 lyzki musztardy nie za ostrej
2 lyzki drobno posiekanej cebulki
jajka pokrojone w zabki do przybrania
Zamieszac skladniki do zalewy. Zalac sledzia becz skory i odstawic na noc.
Od czasu do czasu przelozyc na druga strone. Na drugi dzien wymieszac
skladniki do sosu. Wyjac sledzia z zalewy, wlozyc do sloika warstwa sledzia
i warstwa sosu. Na drugi dzien mozna jesc. Przyozdobic jajkami.
Västerbottensill (sledz z regionu Västerbotten)
40 dkg sledzia solonego
0,5 szklanki majonezu
0,5 szklanki kwasnej smietany
niecala szklanka drobno startego ostrego sera zoltego
1-kilka zabkow czosnku
1 lyzka musztardy francuskiej
1 szczypta pieprzu tureckiego
1 szczypta pieprzu
1szczypta soli
Wymoczyc sledzia. Pokroic na male kawalki. Zetrzec ser, wycisnac czosnek (ja
mam taka praske do przeciskania). Wymieszac wszystkie skladniki na krem,
dodac przyprawy. W sloiku ulozyc sledzia na przemian z kremem.
Sledz a la Russe (czyli po rusku)
40 dgk sledzia solonego wymoczonego
szklanka kawasnej smietany
0,5 szklanki smietany kremowki
1 ogorek kiszony albo konserwowy
1 burak konserwowy
1 jajko na twardo
2 lyzki posiekanej pietruszki albo koperku
Pokroic sledzie na kawalki. Polozyc na polmisku. Ubic kremowke i pomieszac
ze smietana kwasna. Rozsmarowac na sedziach. Posiekac reszte i posypac tym
sledzie.
Gubbröra (mieszanka chlopa, nie rolnika)
1 puszka ansjovis
3 jajka na twardo
1 najchetniej czerwona cebula (mozna zwykla)
0,5 pora
4 lyzki kwasnej smietany
4 lyzki majonezu
3 lyzki sosu chili (takiego Heinza)
0,5 pokrojonej pietruszki
4-6 kromek chleba razowego ciemnego
Wszystko pokroic i wymieszac z majonezem, smietana i såsem
chili. Nalozyc na chleb i zjesc ze smakiem
Saltka ojca Bengta (Bengt to nasz przyjaciel, tez lekarz, a
jego ojciec profesor anatomi w uniwersytecie w Lundzie)
2 jajka na twardo
2 pomidory
puszka ansjovis
2 lyzki posiekanego szczypiorku
2 lyzki sosu chili
1 dl majonezu
Posiekac, wymieszac, podawac z chlebem.
Tort sledziowy (skanski)- przepis mam z ksiazki "Skanskie
morderstwa sledziowe" wydanej przez skanska Akademie
Sledziowa (Academia Harengi Scaniensis)- zgromadzenie
kilkunastow panow roznych zawodow i zainteresowan, ktorych
laczy milosc do sledzi.
1 puszka ansjovis
3 dl smietany kremowki
1 dl poszatkowanego szczypiorku
1 szczypta pieprzu
Ubic smietane. Poszatkowac sledzia. Wymieszac ze smietana,
szczypiorkiem i pieprzem. Wlac do okraglej tortownicy.
Zamrozic co najmniej 6 godzin. Przybrac plasterkami cytryny
i szczypiorkiem przed podaniem.
Smacznego
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
----- od 28.08 - nowa, lepsza wersja -----
mnóstwo sledzi
"waldemar" <w...@p...onet.pl> wrote:
>Zbliza sie Wigila a wraz z nia post. Rzuccie prosze jakis przepis na
>sledzie.
Mix z grupy....
"SLEDZIE NA SLODKO - OCTOWO
3 platy sledzia solonego
ocet, cukier, cebula
Sledzia moczymy 1-2 godziny w wodzie , wyjmujemy, kroimy na 3 cm
dzwonka.Ukladamy do niewielkiej miseczki.Na wierzch ukladamy
pokrojona w
cienkie krazki cebulke. Zalewamy zalewa.Na koniec zalac to 1
lyzka oleju.
Zalewa:
3 lyzki octu, 3 lyzki cukru zwyklego , 2-3 lyzki zwyklej zimnej wody.
Mieszamy to wszystko ze soba. Nawet jak sie nie rozpusci
cukier- to i tak
zalewamy sledzie- tak, aby byly przykryte nia razem z cebulka.
Na wierzch
polac 1 lyzka oleju). Po 2
godzinach gotowe do jedzenia.
SLEDZIE MOJEJ MAMY- z przecierem pomidorowym
2-3 platy sledzia solonego ( wymoczyc jak wyzej i pokroic w 1,5 cm
dzwonka)
2 srednie cebule
3 lyzki przecieru pomidorowego
1/2 - 1 lyzeczka cukru, sol do smaku
Cebule pokroic cienko w polowki talarkow. Smazyc ja na oleju na mieko,
szklisto, nie dopuscis do zrumienienia. Gdy juz bedzie
miekka-ODSTAWIC! z
ognia dodac przecier pomidorowy, cukier oraz odrobine soli ,
wszystko razem
wymieszac i polaczyc z pokrojonymi czastkami sledzi. Wrzucic do
lodowki aby
sie przegryzlo.
SLEDZIE Z ANANASEM
lub jak kto woli po hawajsku - takie jak u Lisnera.
3 platy sledziowe (wymoczyc i pokroic na 2 cm czastki)
3 krazki ananasa z puszki ( w kostke)
majonez ( ja daje Winiary dekoracyjny)
1 lyzka kwasnej smietany 18%
curry ( mala szczypta)
Czastki sledzia i ananasa zalac majonezem (moze byc wiecej
majonezu) dodac
dla rozrzedzenia smietane, doprawic do smaku curry (nie za duzo aby nie
przesadzic) majonez ma byc tylko lekko zoltawy aby nie zabic
delikatnego
smaku ananasa. Mozna troszeczke sol do smaku ale najpierw sprawdzic czy
trzeba." Przepis Jola L-L
"Dorzucam swój przepis: 4 sledzie, 1 duza cebula, po pól
lyzeczki od kawy: pieprzu, jalowca, angielskiego ziela, i papryki, 2
listki laurowe, sok lub kwasek cytrynowy, 1/2 szklanki oleju.
Pokrojone filety ukladac w sloiku skropic sokiem z cytryny,
przekladac krazkami cebuli (moze byc sparzona), i przesypywac
przyprawami. Na koncu zalac wszystko olejem. I do lodówki na co
najmniej jeden dzien." Autorka Anna
"cebulka jak najbardziej, drobno posiekana kilka cytryn
obranych i pokrojnych w plasterki sledzie, pokrojone w kawalki olej z
pestek winogron Ukldamy w sloju : warstwa sledzi, cytryny,
cebuli, podlewamy olejem, kolejna warstwa sledzi i tak dalej.
Najlepsze po kilku dniach" Autor Ostry
"...ja czesto podaje "sledzie pod pierzynka". Proste, smaczne,
tanie i... pyszne do wódeczki! Proporcje na oko, bo nigdy nie
pamietam, jakie byly ostatnim razem... Tak na spora salaterke...
- ok.10 filetów sledziowych - 2 cebulki - 3 ziemniaki
ugotowane w mundurkach - 2 nieduze marchewki ugotowane "w skórkach" - 4
jajka ugotowane na twardo - majonez Sledzie moczymy w
zaleznosci od zasolenia, wszystko kroimy w drobna kosteczke (warzywka
uprzednio obrawszy rzecz jasna...). I ukladamy warstwami:
sledzie / cebulka / majonez / ziemniaki / marchew / majonez / jajka
Moze nie jest to zbyt wyrafinowane, ale naprawde baaardzo
smaczne!" autorka Renata Wrzosek.
mrowie sledzi
> Byly prosby o sledzie. Prosze bardzo ponizej 1000 i jedna potrawa ze
> sledzia :)))
> Wszystkie przepisy dostalam od Basi ze Szwecji.
> Monisiatko
------------------------
No to mnie juz Monika zaprezentowala. Nie powiedziala tylko, ze ja mam kuku
na
punkcie sledzi. Mam, nawet spore. Dlatego jeszcze kilka sledziowych
przepisow
dorzucam:-)
Sledzie glögg-owe (glögg to taki napoj, cos w rodzaju grzanego wina,
podawany
tutaj w okolicach swiat Bozego Narodzenia)
50 dkg solonego, wymoczonego sledzia
1 cebula pokrojona na plasterki
3-4 lyzki rodzynkow
0,5 szklanki occtu 12%
szklanka wody
niecala szklanka cukru
2 kawalki cynamonu
2 lyzki gozdzikow
1 lyzka ziaren kardamonu
1 pokrojona pomarancz
W naczyniu, najlepiej kamiennym, klasc na przemian: sledz, rodzynki i
cebule.
Zagotowac ocet z woda, cukrem i przyprawami. Ostudzic i zalac tym sledzie.
Niech postoja conajmniej jeden dzien.
Sledz pomaranczowo-pieprzowy
40-50 dkg wymoczonego, solonego sledzia- filety
0,5 szklanki cukru
niecala szklanka wody
4 lyzki occtu 12%
1 cebula pokrojona na plasterki
1 mala marchewka w plasterkach
8 ziaren ziela angielskiego
1 listek bobkowy
Zagotowac wszystko z wyjatkiem sledzia. Ostudzic. Zalac sledzia. Zostawic na
dzien.
2 lyzki koncentrowanego soku z pomaranczy
1 lyzeczka startej skorki z pomaranczy
0,5 lyzeczki ziaren ziela angielskiego
0,5 lyzeczki ziaren pieprzu czerwonego
0,5 lyzeczki ziaren pieprzu bialego
0,5 lyzeczki ziaren pieprzu czarnego
Wyjete z zaprawy i pokrojone kawalki sledzia zalac sokiem pomaranczowym i
posypac skorka. Posypac pieprzem i zostawic na dzien do naciagniecia. Po
dniu
mozna jesc.
Sledz bazyliowy
1,5 kg filetow wymoczonych
1 litr wody
szklanka occtu
Wymieszac zalewe, zalac sledzia i postawic w chlodzie przez noc.
1 wiazka swiezej bazylii
2 szklanki tlustej smietany kwasnej
1 zabek czosnku
sol i pieprz
Wyjac sledzia i osuszyc. Zmiksowac bazylie ze smietana i czosnkiem. Zalac
tym
sledzia. Jesc po 2 dniach.
Sledz cytrynowo-limetkowy
5 wymoczonych filetow
zalewa I
1,5 litra wody
5 lyzek occtu 12%
0,5 szklanki cukru
10 ziaren ziela angielskiego
1 listek bobkowy
1 mala cebula
kilka lodyzek koperku
zalewa II
0,5 szklanki majonezu
1,5 szklanki kwasnej smietany
starta skorka z jednej limetki
1 lyzka soku z limetki
starta skorka z 0,5 cytryny
1 lyzka soku z cytryny
Zagotowac zalewe I bez cebuli i koperku. Ostudzic i zalac nia sledzia z
koperkiem i cebula. Zostawic na jeden dzien. Wyjac filety, pokroic i zalac
zalewa II. Posypac starta skorka.
Sledz cytrynowy
4 duze, wymoczone filety
4 lyzki occtu 12%
0,5 szklanki cukru
niecala szklanka wody
1 lyzka potluczonych ziaren cholendry
1 cebula w plasterkach
1-2 cytryn, sok
2 lyzki startej skorki cytrynowej
cienkie plasterki z 0,5 cytryny
Zmieszac ocet z cukrem i woda. Nie trzeba gotowac, ale cukier ma byc dobrze
rozpuszczony. W naczyniu ulozyc sledzia na przemian z cholendra, cebula i
cytryna. Zalac zaprawa. Postawic na jeden dzien. Przy podawaniu udekorowac
plasterkami cytryny i cebuli.
Sledz cytrusowy
40 dkg wymoczonych filetow
1,5 szklanki cukru
0,5 l wody
1 cebula, najlepiej czerwona jak jest, pokrojona na grube kawalki
2 kawalki cynamonu
2 gozdziki
4 ziarna kardamonu
8 ziaren ziela angielskiego
1 listek bobkowy
1 pomarancz- sok i starta skorka
1 cytryna- sok i starta skorka
niecala szklanka occtu 12%
Zagotowac wszystko z wyjatkiem sledzia i occtu. Gotowac przez 5 minut. Zdjac
z
ognia i dodac ocet. Ostudzic. Zalac sledzia w kawalkach i zostawic na
conajmniej 3 dni.
Paprykowy sledz Kerstin
40 dkg sledzia wymoczonego
0,5 czerwonej papryki
1 cebula
10 cm pora
zalewa:
0,5 szklanki wody
4 lyski occtu
0,5 szklanki cukru
1 listek bobkowy
10 zmiazdzonych ziaren ziela angielskiego
Zagotowac zalewe, ostudzic. Ulozyc w sloiki kawalki sledzia z plasterkami
papryki, cebuli i poru. Zalac przecedzonya zalewa. Do jedzenia po 2 dniach.
Sledz Misia Uszatka (Nalle Puh)- pojecia nie mam dlaczego tak sie nazywa :-)
50 dkg wymoczonych filetow
0,5 szklanki cukru
niecala szklanka wody
4 lyzki occtu 12%
1 cebula pokrojona na plasterki
1 mala marchewka w plasterkach
8 ziaren ziela angielskiego
1 listek bobkowy
Zagotowac wszystko z wyjatkiem sledzia. Ostudzic. Zalac sledzia. Zostawic na
dzien.
0,5 pomaranczy
0,5 szklanki smietany kwasnej
4 lyzki majonezu
1 lyzka miodu
0,5 lyzeczki grubo zmielonego pieprzu
Wyjac sledzia z zalewy i pokroic na kawalki. Zetrzec skorke i wycisnac sok z
pomaranczy. Wymieszac ze smietana, majonezem, miodem i pieprzem i zalac
sledzia. Trzyma sie w lodowce 4-5 dni.
Sledz chrzanowy z kawiorem
40 dkg wymoczonych filetow
1 zoltko
1 lyzeczka musztardy gruboziarnistej
2 lyzki startego chrzanu
0,5 szklanki oleju kukurydzianego
5 lyzek tlustej smietany kwasnej
2 lyzki czerwonego kawioru (mozna bez)
1 drobno posiekana cebulka
Zmiksowac zoltko z musztarda i chrzanem. Dodawac po kropelce oliwy. Dodac
smietane, cebulke i kawior. Ewentualnie pieprz i sol do smaku. Pokroic
filety,
wlozyc do sloika i zalac sosem. Jesc po 2 dniach.
Sledz chrzanowy
80 dkg wymoczonych filetow
2 lyzki musztardy
2 lyzki cukru
1 lyzka occtu winnego z bialego wina
3 lyzki oleju kukurydzianego
0,5 szklanki tlustej, kwasnej smietany
2 lyzki startego chrzanu
0,5 szklanki posiekanego szczypiorku
Pokroic sledzia na kawalki. Wymieszac wszystkie skladniki na sos i zalac nim
sledzia. Jesc na nastepny dzien.
Sledz z sherry kremowy
40 dkg wymoczonych filetow
Sos:
1 lyzka drobno posiekanej cebulki
3-4 lyzki drobno posiekanego koperku
1 lyzka przecieru pomidorowego
2 lyzki sosu chili (Heinza)
2-3 lyzek sherry
1 szklanka tlustej, kwasnej smietany
Wymieszac skladniki na so. Pokroic filety i zalac sosem. Jesc po 4-5
godzinach.
Sledz kalabryjski
4 wymoczone filety
Sos:
1 szklanka posiekanych pomidorow z puszki
3-4 lyzki oliwy
3 lyzki przecieru pomidorowego
2 lyzki occtu
2 lyzki nasion kopru wloskiego (fenkulu)
1 szklanka posiekanego koperku
1 lyzeczka pieprzu cayenne (pieprz turecki)
Wymieszac sos. Zalac kawalki sledzia sosem w szklanym sloiku. Jesc na drugi
dzien.
Smacznego
baska
--
Wyslano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
po cygansku
Po zapoznaniu sie z zasadami jakie panuja w waszej grupie postanowilam do
Was napisac i na
poczatku bardzo serdecznie Was wszystkich pozdrawiam.
Aha, zebym nie zapomniala ,DZiekuje Wszystkim(bo nie pamietam juz dokladnie
komu w szczegolnosci mam dziekowac) za wspaniale przepisy ktore juz
wczesniej sobie od Was ukradlam :-)
Nie wiem czy to kogos tutaj interesuje ale napisze kilka slow o sobie
mam25 lat i meza Mariusza ,
dzieci brak,
studiuje fizyke na UJ(na szczescie juz finiszuje),
uwielbiam dobre jedzonka
i wiecznie mam chec sie odchudzac.
To chyba na razie wszystko ,mam nadzieje ze nikogo nie zanudzilam na smierc
a teraz zgodnie z zasada grupy napisze Wam przepisik(ktory moze niektorzy
znaja ) Jest to przepis na sledzie po cygansku ,ktory to dostalam przed
Bozym Narodzeniem od firmy WINIARY (to nie jest reklama :-) )
Sa przepyszne
SLEDZIE PO CYGANSKU
1 lyzka przyprawy do zup ,sosow i salatek(w plynie)
4 filety sledziowe
4 ogorki konserwowe
2 duze cebule
6 lyzek keczupu
4 lyzki oliwy
1 lyzka musztardy
1 lyzka cukru
sledzie moczyc 1 h,ogorki i sledzie pokroic w paski, cebule w kostke
.Keczup,oliwe,musztarde,przyprawe i cukier ppolaczyc i dobze wymieszac .Sos
wymieszac ze sledziami.
Ja na 4 filety robie sos z 1,5 porcji .Sledz jest najlepszy na drugi
dzien
pozdrawiam
Ania
po slasku
nie wiem czy to Slaskie ale u mnie w domu zawsze robilo sie tak:
sledzie surowe po pierwsze wypatroszyc, po drugie obtoczyc w mace, po
trzecie
usmazyc na oleju tak zeby byly rumiane i odlozyc do naczynia.
Zalewe skladajaca sie z 2 szklanek wody okolo pól szklanki octu liscia
bobkowego, ziela angielskiego i 2 lyzek cukru zagotowujemy. Po zagotowaniu i
odstawieniu wrzucamy do wrzatku ze dwie cebule pokrojone w talarki i
wszystko
zostawiamy do ostygniecia. Nastepnie zalewamy ta zalewa sledzie i
odstawiamy
do lodówki na jakies dwa dni.
Sledzie wychoddza pycha.;-))))
A jestem nowa na tej grupie, - Agnieszka ze Slaska
--
Wyslano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
pod pierzynka
platy sledziowe - 6 szt. z octu
cebula duza - 3 szt.
jablko duze - 2 szt.
ogórek konserwowy- 5-6 szt.
ogórek kiszony 5-6 szt.
rodzynki 10 dkg.
smietana zageszczona 18% - kubeczki
-odfiletowac sledzie i pociac w kostke
- cebule posiekac drobno lekko posolic i popieprzyc
-ogórki posiekac drobno kazde osobno
- jablko obrac wydrylowac , pokroic w plastry a te podzielic na
cwierc krazki.
Skladniki ukladac w glebokiej salaterce warstwami i kazda warstwa
polana musi byc smietana( pierzynka)
Pasuje na kazda impreze i na kazda okolicznosc.
SMACZNEGO!!!
salatka warstwowa
2.Salatka warstwowa
1 warstwa: 2-3 drobno pokrojone filety sledziowe
2 w:2 cebule pokrojone w kostke ,sól,piperz
3 w:2 ugotowane ziemniaki starte na tarce o duzych oczkach,polane
kilkoma lyzkami majonezu
4 w:2 ugotowane buraki starte jw.,skropione sokiem z cytryny
5 w:2-3 jaja ugotowane na twardo starte jw.doprawione sola,pieprzem i
udekorowane natka pietruszki.
Kolejne warstwy salatki uklada sie w salaterce.
Zachecam do spróbowania.
salatka warstwowa 2
Uzytkownik "XXL" <X...@a...com> napisal w wiadomosci
news:8sp04r$6js$1@news.tpi.pl...
>
> A co Wy podajecie ciekawego?
>
Witam!
A to bardzo ciekawy watek! Tez zawsze mam problem z takimi "przegryzkami" i
chetnie skorzystam z bezbrzeznej studni madrosci i fantazji grupowiczów. A
ja czesto podaje "sledzie pod pierzynka". Proste, smaczne, tanie i... pyszne
do wódeczki! Proporcje na oko, bo nigdy nie pamietam, jakie byly ostatnim
razem... Tak na spora salaterke...
- ok.10 filetów sledziowych
- 2 cebulki
- 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 2 nieduze marchewki ugotowane "w skórkach"
- 4 jajka ugotowane na twardo
- majonez
Sledzie moczymy w zaleznosci od zasolenia, wszystko kroimy w drobna
kosteczke (warzywka uprzednio obrawszy rzecz jasna...). I ukladamy
warstwami:
sledzie / cebulka / majonez / ziemniaki / marchew / majonez / jajka
Moze nie jest to zbyt wyrafinowane, ale naprawde baaardzo smaczne!
Polecam i pozdrawiam,
Renata Wrzosek.
Slavka
Sledzie po Mojemu
1 sloik sledzi w kawalkach w occie,
1 puszka soku pomidorowego,
? malej puszki przecieru pomidorowego,
? szlkanki oliwy,
1 lyzka slodkiej sproszkowanej papryki,
6 korniszonów (polskich),
sol, pieprz, cukier
Wybrac sledzie ze sloika, zalewe i cebule wywalic, zalac sledzie sokiem
pomidorowym odstawic na dzien. Wylac sok pomidorowy. Przygotowac sos z
przecieru pomidorowego, papryki, oliwy i posiekanych pomidorów i
korniszonow, doprawic sola i pieprzem. Zalac sosem sledzie. Po 1 dniu sa
dobre ale po kilku pyszne.
smacznego,
Slav
P.s. Niech zyja sledzie !!!!!!!
sporo sledzi
Sledziki w sosie pomidorowym
Skladniki;
2 opakowania matjesow
Zalewa;
3 lyzki posiekanej drobno cebuli
3 lyzki posiekanego koperku
0,5 lyzeczki pieprzu grubo zmielonego
2 lyzki octu
0,75 dl sherry
2 lyzki oleju
3 lyzki cukru (1 jesli sherry jest slodkie)
1,5 dl soku pomidorowego
Podawac z;
Gotowanymi ziemniakami
Podzielic sledzie na kawki. Przygotowac zalewe i zalaz sledzie. Musi
stac 3 godziny przed podaniem ;-)
Sledzie w sosie pomidorowym II
Skladniki;
4 solone sledzie
1 duza cebula
Sos;
2 dl soku pomidorowego
0,5 dl cukru
0,5 dl octu
3 listki laurowe
1 lyzki pieprzu (pogniecionego)
0,5 lyzki calych ziaren musztardowych (??)
1 lyzka ziela angielskiego
1-2 lyzeczka sosu Worcester
Podzielic sledzie na kawalki, zasypac cebulka w plastrach, przygotowac
zalewe. Zalac sledzie i niech stoi co najmniej 2 doby przed podaniem.
Sledz z cebulka
3 duze platy sledziowe (solone) okolo 420 gr.
1 czerwona cebulka
1 por
Sos:
2 dl jogurtu
1 dl gestej smietany
1 dl sosu chili
siekany koperek
mielony bialy pieprz
Sledzie wlozyc do wody na okolo 12 godzin. Cebulke pokroic w plasterki,
dodac pora. Zmieszac wszystkie skladniki sosu. Pokroic sledzie w kawalki,
wlozyc do sosu. Powinno to stac okolo 1 doby przed podaniem.
Sledz w musztardzie (polecam)
1 pojemnik sledzi solonych filetowanych, ok 420 g
Sos:
2-3 lyzki musztardy, rozne rodzaje
2 lyzeczki cukru
2 lyzeczki octu winnego
1 lyzka wody
1 dl ubitej smietany
bialy pieprz
okolo 1 dl posiekanego koperku
ewentualnie sol
Polaczyc skladniki sosu. Podzielic filety sledziowe na kawalki, wlozyc do
sosu. Ewentualnie dosolic do smaku. Powinno stac okolo doby przed
podaniem.
Sledziki w warzywach
2 sledzie solone
1 czerwona cebulka
1 mala marchewka
1 kawalek chrzanu
Zalewa:
1dl octu
1 dl wody
3/4-1 dl cukru
15 ziaren bialego pieprzu
10 ziaren czarnego pieprzu
2 listki laurowe
Oplukac sledzie, ale zostawic skore i kosci. Wlozyc do zimnej wody na
dobe.
Przygotowac sos: zmieszac ocet, wode, cukier i przyprawy w garnku,
zagotowac i ostudzic. Obrac cebule, marchewke i chrzan, pokroic w plasterki.
Pokroic
sledzie w kawalki o szerokosci okolo 2 cm. Ulozyc w pojemniku - zalac
zalewa. Musi postac okolo doby przed podaniem.
Sledzie w sosie z curry
Skladniki;
4 filety sledziowe
1 dl smietany gestej
1 dl majonezu
2 lyzeczki curry
2 jajka na twardo
1 mala czerwona cebulka
1 dl posiekanej natki pietruszki
Pokroic sledzi ena kawalki. Pokropic lekko octem. Zmieszac majonez ze
smietana i dodac curry. Sledzie polac sosem bezposrednio przed podaniem.
Udekorowac jajkiem, cebulka i natka pietruszki.
Salatka sledziowa
Skladniki;
2 filety sledziowe
4 ugotowane ziemniaki
6 burakow w zalewie (sa do kupienia!!! )
1 ogorek konserwowy
2 jablka
bialy pieprz
1 jajko na twardo
Wlozyc sledzi edo wody na 12 godzin. Pokroic na male kawalki razem z
ziemniakami, ogorkiem, jablkami, burakami. Wymieszac, doprawic do samku.
Wlozyc do salaterki. Udekorowac jajkiem na twardo.
Sledz z jablkiem i szczypiorkiem
1 kg filetow sledziowych
1 dl posiekanego szczypiorku
1 dl posiekanego jablka
Zalewa:
1 dl octu winnego (jabkowego)
3 dl wody
3 1/2 dl cukru
3 lyzki skoncentrowanego soku jablkowego
Przyprawy:
1 lyzeczka oregano
5 gozdzikow
5 ziaren pieprzu
1 laska cynamonu
1 luzeczka ziela angielskiego
Ugotowac zalewe, ostudzic. Wymieszac z jablkiem, sledziem, szczypiorkiem.
Musi postac dobe ;-)
Sledz cytrynowo-musztardowy
1 kg filetow sledziowych
zalewa:
4 lyzki slodkiej musztardy
1 lyzka zwyklej musztardy
1 lyzka cukru
1 lyzeczka soli
1 lyzka octu winnego (bialego)
1 dl oliwy (ja uzywam olej)
2 lyzka koperku
1 cytryna
Zetrzec skorke z cytryny i wycisnac sok, wymieszac z pozistalymi skladnikami
zalewy. Pokroic sledzia w kawalki, wlozyc do zalewy. Przed podaniem musi
stac 2 doby
Sledz w curry - Skladniki;
4 filety sledziowe
1 dl smietany gestej
1 dl majonezu
2 luzeczki curry
2 jajka na twardo
1 mala czerwona cebulka
1 dl posiekanej natki pietruszki
Pokroic sledzi ena kawalki. Pokropic lekko octem. Zmieszac majonez ze
smietana i dodac curry. Sledzie polac sosem bezposrednio przed podaniem.
Udekorowac jajkiem, cebulka i natka pietruszki.
Smacznego
Magda
w smietanie
witam :-)
> Zbliza sie Wigila a wraz z nia post. Rzuccie prosze jakis przepis na
> sledzie.
przepis na sledzie w smietanie, ktore bardzo smakuja u mnie w domu
(niestety troche "na oko"):
sledzie a la matias 6-8 platow
jablko najlepiej reneta
2 cebule (+odrobinka pora)
2 ogorki konserwowe
sok z 1/4 cytryny
smietana (+1 lyzka majonezu)
tymianek,majeranek,pieprz,lyzka oleju z oliwek
jablko zetrzec na grubej tarce, cebule posiekac drobno,
ogorki w kosteczke, wymieszac z przyprawami i smietano-majonezo-olejem
sledzie kroic w plastry, ukladac na polmisku i przykrywac sosem,
odczekac ze 2 godz. (jak sie da to dluzej :-) )
smakusne!
pozdrawiam,
Agnieszka Jakubiec
PS
oczywiscie, skladniki mozna dowolnie polaczyc i zmodyfikowac wg smaku
z ananasem
> Masz moze jakis przepis? Kiedys jadlam sledzia na slodko, mial cos do
> czynienia z ananasem, chyba miodem i jeszcze czyms.
Ponizej cytat z grupy z marca tego roku:
Polecam sledzika w ananasie - wbrew pozorom taka kombinacja nie
wywyoluje
dziwnych reakcji organizmu a jest przepyszna.
Filety kroimy na mniejsze czesci (jak to sledzika...) a nastepnie
dodajemy
ananasa z puszki pokrojonego w kostke (nie powinna byc zbyt gruba).
Wszystko
zalewamy smietana (jub jogurtem) doprawiona curry (dosypujemy tyle
zeby
sos
zrobil sie ladny zolty - nie wolno przesadzic bo curry zabije
delikadny
smak
ananasa). Mozna tez do smietany dodac troszke soku z puszki i
ewentualnie
szczypte pieprzu ( ale niekoniecznie).
--
Czy masz juz swoja strone WWW? a strone WAP ? http://wizytowka.pl
z czosnkiem
Zbliza sie Wigila a wraz z nia post. Rzuccie prosze jakis przepis na
> sledzie.
Proponuje sledzie z czosnkiem
Sledzie(solone lub marnowane)kroimy w kostke, dodajemy ogórki konserwowe( ty
le co sledzi)równiez pokrojone w kostke.
Na tarce scieramy 4-5 zabków czosnku (zalezy jak kto lubi)i mieszamy z reszt
a produktów.Na koniec dodajemy 3 lyzki majonezu z odrobina maggi i pieprzem
(nie dodajemy soli)
zycze smacznego
Agnieszka
Uzytkownik waldemar <w...@p...onet.pl> w wiadomosci do grup dyskusyjny
ch napisal:9v4lq8$ptk$...@n...onet.pl...
> >
> --
>
> <<<<<<<Pozdrawiam waldi >>>>>>>
> www.akwarium.any.pl
> www.wwierdak.rtk.net.pl/index.htm
>
>
>
Uzytkownik "Kama" <k...@k...net.pl> napisal w wiadomosci
news:ajvvm1$6vh$1@news2.tpi.pl...
> Irku
> Spróbuj moze zrobic sam - ja robie je z filetów lisnera takich we
wiaderku.
> 1/2 kg sledzi zalac octem do przykrycia na ok. 1,5 godz.
> zlac ocet zalac je woda na ok. 1,5 godz.
> odlac wode
> filety pokroic w kawalki (mniejsze - wieksze, jak lubisz)
> 3 ogórki konserwowe pokroic w kostke
> 3 srednie cebule pokroic w kostke
> ukladac warstwami: sledzie - ogórki - cebula - popieprzyc - sledzie itd.,
> tak zeby na wierzchu byla cebula.
> Wszystko zalac oliwa
> Smacznego
> U mnie jest to hit na wszelkich imprezach
> Kama
>
>
z jajkiem i szczypiorkiem
Nowy przepis na śledzia - pycha.
-sledzie( platy) marynowane w oleju pokroic w dzwonki i ulozyc na pólmisku.
-Dwa jaja ugotowane na twardo zetrzec na jarzynowej tarce bezposrednio na
ryby
-nastepnie calosc polewamy majonezem wymieszanym z jogurtem naturalnym ( sam
majonez jest za ciezki )
-na koniec siekamy drobno szczypior (im wiecej, tym lepiej )
Proste, szybkie, mozna podawac od razu, albo po schlodzeniu w lodówce.
SMACZNEGO!!!
SALATKA
-Sledzie (marynowane) w oleju pokroic w dzwonki, ulozyc w miseczce
-dodac ok. czterech jablek (twardych i soczystych) pokrojonych w kostke
-fasola konserwowa (czerwona)
-calosc wymieszac, dodac majonezu i gotowe
Pozdrawiam
Viola
z pieczonymi ziemniakami
Uzytkownik "waldemar" <w...@p...onet.pl> napisal w wiadomosci
news:9v4lq8$ptk$1@news.onet.pl...
> Zbliza sie Wigila a wraz z nia post. Rzuccie prosze jakis przepis na
> sledzie.
> <<<<<<<Pozdrawiam waldi >>>>>>>
Sledzie z pieczonymi ziemniakami.
Platy sledziowe (matyjasy) zwinac w slimaczki.
Zalewa: 1/2 l wody, troche cukru,pieprz, ziele angielskie, lisc laurowy,
cala cytryna pokrojona. Zagotowac. Dodac pokrojona cebule w
piórka(cieniutkie).Jeszcze raz zagotowac. Ostudzic.Zalac ta zalewa sledzie
na 1 dzien.
Ziemniaki obrac, sciac od spodu, wydrazyc w srodku, posypac _duza_ iloscia
_swiezego_ koperku, zawinac w folie i upiec w piekarniku.
Ubic smietane(36%), dodac cebule ze sledzi i jablko(drobno posiekane),
wlozyc do srodka ziemniaka. Na góre polozyc zwiniety slimaczek sledziowy. Na
to troszke smietany, galazka koperku, dwa skrzydelka z czastek jablka i
pelny odlot. :)
Ela
zalewa cytrynowa
Uzytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisal w wiadomo?ci
news:a4jl70$nfr$1@quark.noos.net...
> "Magdunia" <m...@k...net.pl> a écrit dans le message news:
> a4iubd$mr4$...@f...man.torun.pl...
> > Ja sie polecam osobiscie z przepisami na szwedzkie sledziki wigilijne w
> > przeroznych zalewach: cytrynowa, curry, musztardowa.. jesli kogos
> > interesuje - podesle na priv (po uprzedniej prosbie, bo musze tlumaczyc
z
> > poganskiego na nasze ksiazke kucharska)
> >
>
> A ja cytrynowego sledzia nie znam i slicznie prosze... na grupe, na grupe
!
>
No i sami rozumiecie.... Poganski jezyk trudna jest... ale czego sie nie
robi dla....
A wiec uwaga:
skladniki:
1 opakowanko filetow sledziowych (moja mama dostarcza mi takie wiaderko z
hipermarketu - sa to sledzie solone)
0,5 decylitra drobno pokrojonego koperku
pol cytryny w cienkich plasterkach
Zalewa:
1 decylitr soku z cytryny
0,5 decylitra wody
3 lyzki octu jabkowego
1 decylitr cukru
8 pogniecionych ziaren czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Oplukac sledziki w wodzie, pokroic na kawalki (ja kroje na kawalki o
szerokosci gdzie 2-3 cm). Na wierzch polozyc cytryne w plasterkach i
koperek.
Ugotowac sok z cytryny, wode, ocet jablkowy i pieprz - ale tylko do
zagotowania!!! Ostudzic. Zalac sledzie i niech postoi przez noc.
SMACZNEGO.
Magda
|