Data: 2002-05-14 08:05:15
Temat: Re: Ślimaki ?? Miks nieludzki ale coz
Od: <s...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> <s...@p...onet.pl> wrote:
>
> >Witam,
> >
> >Podrzućcie jakiś przepis na przygotowanie winniczków (takich świeżo
zebranych).
> >Słyszałem, że ślimakami można się struć kiedy się je źle przygotuje.
> (ciach)
>
> "...w ogrodku wykopac dolek, wystarczajaco duzy na sloik. Do
> sloika wlac piwa, wsadzic sloiczek do dolka. Slimaki sie zleca,
> jak...do piwa.." KrysiaT.
>
> http://cuisine.republika.pl/slimaki.htm
>
> "Kiedys robilem takowe jedzonko, z jakiejs ksiazki francuskieg
> autora..... Z tego co pamietam to slimaczki nalezy przeglodzic
> w klatce (dla oproznienia sie ich) ........... albo 24 godz
> albo 48 godzin. Potem przygotwywuje sie wywar woda + wino
> polnapol. Do tego dodaje sie przyprawy i rozne wazywka. Oproznione (z
> odchodow) slimaki trzeba umyc i wrzuca sie je na wrzatek.
> Obgotowywuje sie okolo 0,5 h. A nastepnie trzeba je wylowic i
> "wykrecic" ze skorupek, oddzielic stope od "bebechow", a stopy gotowac
> dluzej w wywarze. Skorupki dokladnie umyc. Potem do tych
> skorupek wkladamy maslo czosnkowe (maslo+czosnek+posiekana nac
> pietruszki), potem ugotowana stope slimaka i znaowu kawalek maselka.
> Do piekarnika na chwilke.......... i juz mamy przepyszne
> slimaczki...."Pavkal.
>
>
> Przygotowanie slimakow: Przygotowanie zywych slimakow do
> ugotowania jest pracochlonne i zajmuje ok. 10 dni. Najbardziej
> cenione ze slimakow sa winniczki. Przed ugotowaniem nalezy je
> przeglodzic przez 4 do 8 dni, przetrzymujac je w klatce lub dobrze
> wntylowanym pudelku i podajac im jedynie kilka kropel wody co pare
> godzin. Przez ostatnie 2 dni mozna je karmic tymiankiem, ktory
> nada ich miesu aromat. Przygotowane w ten sposob slimaki
> nalezy oczyszcic ze sluzu i wapiennej skorupki, tora moga wytworzyc,
> zamykajac sie w korupie. W celu dalszego o czyszczenia podaje
> sie im 100 ml octu z lyzka soli oraz szczypta maki, pozostawia
> na 3 godziny, a nastepnie oplukac i wrzucic na 5 minut do
> wrzatku. Z wyjetych ze skorupek slimakow nalezy odciac i usunac
> czarne konce nozek, a pozostale mieso dokladnie oplukac.
Zastanawia mnie to wyjmowanie z muszelek.
Czy nie sprawia to żadnego problemu ?
Czym to robić ?
> Slimaki
> podawane sa najczesciej w skorupkach, nalezy je w zwiazku z tym
> dokladnie oczyscic i wyszorowac rowniez skoruppki, a nastepnie
> gotowac je w wodzie z luzka sody oczyszczonej i 2 lyzkami soli
> przez 1 godzine, wyplukac w duzej ilosci biezacej wody i osuszyc
> skorupki w piecu. Slimaki po polsku dla 4 osob 24 ugotowane
> slimaki (patrz przygotowanie slimakow) 1 jajko 2 lyzki tartej
> bulki, 4 lyzki masla sok z 1 cytryny 1 peczek natki pietruszki,
> sol Slimaki wyjac ze skorupek. Odciac czarne konce, slimaki
> oplukac, osuszyc i posiekac Slimaki obtoczyc w jajku rozbitym z 1
> lyzka wody i w posiekanej natce. Smazyc na 2 lyzkach masla na
> malym ogniu. Gdy sie zrumienia, zdjac z patelni. Na pozostalym
> masle usmazyc tarta bulke. Dodac slimaki, wymieszac, skropic
> sokiem z cytryny i podawac Slimaki po burgundzku dla 4 osob 24
> ugotowane slimaki (patrz-przygotowanie slimakow) 2 zabki czosnku 2
> szalotki, 2 luzki natki pietruszki 100 g masla sol, pieprz
> Slimaki wyjac ze skorupek, odciac czarnekonce, pozostale mieso
> oplukac. Skorupki wyszorowac, zalac 2 l wody z 1 lyzka sody i 2
> lyzkami soli. Gotowac 1 godzine, wyplukac i osuszyc skorupki.
> Szalotki drobno posiekac, czosnek zmiazdzyc z sola. utrzec szalotki,
> czosnek i natke z maslem, sola i pieprzem. Do kazdej skorupki
> wlozyc odrobine utartego masla. Slimaki obtoczyc w masle z
> czosnkiem i szalotka, wlozyc do skorupek, na wierzchu polozyc
> pozostale maslo z czosnkiem i szalotka. Skorupki z slimakami ulozyc
> w naczyniu do zapiekania. Piec 15 minut w temp. 200 C
> ----------------------------------------------------
--- przed wlozeniem
> do skorupek slimaki mozna posiekac, wymieszac z maslem z
> czosnkiem i szalotka oraz 2 lyzkami tartej bulki. Tak przygotowanym
> farszem nadziewac skorupki i zapiekac
> -----------------------------------------
>
Pzdr.
Smiech
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|