Message-ID: <3...@s...TO_WYTNIJ.pl>
Date: Tue, 30 Jul 2002 15:06:50 +0200
From: PatryCCCja <k...@s...TO_WYTNIJ.pl>
X-Mailer: Mozilla 4.79 [en] (Windows NT 5.0; U)
X-Accept-Language: pl,en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Smaczne ciacho
References: <ai1om2$3j7$1@news.tpi.pl> <3...@s...TO_WYTNIJ.pl>
<3...@g...com> <0...@p...pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: nat.mikrus.pw.edu.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: 195.117.184.19
X-Trace: news.vogel.pl 1028034133 nat.mikrus.pw.edu.pl (30 Jul 2002 15:02:13 +0200)
Lines: 48
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: 195.117.184.19
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.internetia.pl!mimuw.edu.pl!news.mimuw.edu.pl!uw.edu.pl!l
ublin.pl!news.onet.pl!news.vogel.pl!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:118026
Ukryj nagłówki
Monisiatko wrote:
> Czy juz wszyscy teraz pieka z maki razowej????
> az jestem zaskoczona.
wbrew pozorom nie :)
> To moze jakies przepisy na buleczki razowe??? BO dzis zamierzam piec.
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=267
BUŁECZKI PSZENNE
ale bedziesz potrzebowala tez zakwasu......
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: wegańska
Kategoria: wypieki
Skala trudności: **
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej razowej
pól szklanki zakwasu żytniego
opakowanie kiełków pszenicy lub rodzynek
2 dag drożdży
kminek lub czarnuszka
sól szara
zakwas żytni: pół szklanki mąki żytniej rozprowadzamy 6 łyżkami letniej
wody, przykrywamy gazą i odstawiamy na 3 dni w ciepłe miejsce, codziennie
mieszamy
Przepis:
drożdże rozpuszczamy w małej ilości letniej wody z łyżką mąki. mieszamy
kiełki z mąką, dodajemy zakwas, kminek lub czarnuszkę, wyrośnięte drożdże,
szklankę wody, sól i zagniatamy ścisłe ciasto. odstawiamy do wyrośnięcia w
ciepłe miejsce na ok. pół godziny.
formujemy nieduże bułeczki, układamy na natłuszczone blasze i zostawiamy
ponownie do wyrośnięcia. następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do
200 stopni i pieczemy ok. pół godziny
Źródło: "Kuchnia a uroda" Wanda Kosiorek (Agencja Wydawniczo-Usługowa
"Emilia")
pozdr.
pat
ps: przepis nie wyprobowany. sama jeszce nigdy nie pieklam pieczywa.
ale w temacie pieczywa, zwl. razowego, polecam porady wojmata :)
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
|