Data: 2006-05-31 07:57:30
Temat: Re: Smaczne i błyskawiczne, choć nie tanie.
Od: "czeremcha " <c...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
yapann <y...@o...pe.el> napisał(a):
> A nie macie kołopotu, by po smażeniu posolić z umiarem - lecz przede
> wszystkim: równomiernie?
Kwestia wprawy - i grubości soli :)
> no i, czy może sprawdzał ktoś, czy wszystkie przyprawy mają na to wpływ,
> czy może np. tylko sól (dotąd nie wyobrażałam sobie mięsa choć trochę
> nie przegryzionego z <tu lista przypraw>)
Sól ma właściwości "przyciągania" wody /hydrofilność :) /. Inne
przyprawy /nie chemiczne/ - nie. No cóż, gruby/duży/nieforemny kawał mięcha
musi być wcześniej solą natarty, bo nie wyobrażam sobie posolenia pieczeni
dopiero na talerzu. Ale utracie wody /w przypadku pieczeni/ zapobiega
szybkie obsmażenie na gorącym tłuszczu /ścięcie białka w wierzchniej
warstwie mięsiwa/.
Ania
>
>
>
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|