Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "sassanach" <s...@p...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Smazone banany ....
Date: Wed, 28 Nov 2001 11:57:59 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 49
Message-ID: <9u2glr$9nt$1@news.tpi.pl>
References: <9u26ko$hmh$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: po65.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1006945787 9981 213.76.110.65 (28 Nov 2001 11:09:47 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 28 Nov 2001 11:09:47 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:84438
Ukryj nagłówki
Użytkownik "CC" <c...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9u26ko$hmh$1@news.tpi.pl...
> Mialem kiedys przyjemnosc zjesc smazona banany w knajpie u jakiegos
> wietnamca czy kogos z dalekiego wschodu.
> Byly pyszne, podawane z miodem.
> Probowalem zrobic je samemmu w domu, ale panierka z ciasta nalesnikowego
to
> chyba nie to samo.
> Ktos moze zna przepis na taka dalekowschodnia panierke do smarzonych
> babnanow??
>
> pozdrawiam
> CC
>
Może poratuje ;-). Mam taki przepis przyniesiony z zajęc o kuchni
chinskiej - chyba nawet oryginalny ;-) wiec prosze bardzo. Niestety nie ma w
nim miodu, ale jadlam te banany i sa dobre.
Banany w cieście i glazurze
banany 2
cukier 250 g
mąka ryżowa 100g
mąka pszenna 100 g
kasza manna 2 łyżeczki
olej sezamowy 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
olej do smażenia
woda z lodem
Owoce kroi sie na kilkucentymetrowe kawalki. Skrapia sokiem z cytryny
zmieszanym z wodą.
Olej sezamowy łączy sie z cukrem. Dodaje pól szklanki wody i ogrzewa do
zagotowania ( gotuje sie na wolnym ogniu do jasnozlotej barwy). To bedzie
tzw glazura
Z mąk, kaszki, proszku do pieczenia i odrobiny wody robi sie ciasto.
Konsystencją powinno przypominać gęstą smietanę.
Osaczone owoce zanurza sie w tym ciescie i smazy w głebokim tluszczu do
zlotego koloru. Następnie zanurza w "glazurze" i bardzo szybko schładza.
Stąd ta woda z lodem, do której sie wklada banany na kilka sekund.
I można juz jesc.
Pozdrowienia
Sassanach
|