Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sól morska, sól kamienna. Re: Sól morska, sól kamienna.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Sól morska, sól kamienna.

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed00.sul.t-online.de!t-online.de!border2.nntp.dca.giganews.com!nntp.giganews.co
m!cyclone1.gnilink.net!spamkiller.gnilink.net!gnilink.net!trnddc06.POSTED!0131c
421!not-for-mail
From: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <e63fva$4c8$2@news.onet.pl> <RLdhg.5744$9f2.4630@trnddc04>
<e63vg5$7b5$1@news.onet.pl> <Ioghg.5507$td6.5444@trnddc02>
<e64hl9$8ek$1@inews.gazeta.pl>
Subject: Re: Sól morska, sól kamienna.
Lines: 39
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Message-ID: <S8lhg.11167$9c7.9624@trnddc06>
Date: Tue, 06 Jun 2006 19:59:46 GMT
NNTP-Posting-Host: 72.71.166.6
X-Complaints-To: a...@v...net
X-Trace: trnddc06 1149623986 72.71.166.6 (Tue, 06 Jun 2006 15:59:46 EDT)
NNTP-Posting-Date: Tue, 06 Jun 2006 15:59:46 EDT
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:270425
Ukryj nagłówki

"Sowa" <m...@w...pl> wrote in message
news:e64hl9$8ek$1@inews.gazeta.pl...>
> Warzona, czyli , sól kamienna zostaje rozpuszczona w wodzie,
> przefiltrowana z zanieczyszczeń i odparowana raz jeszcze?

Tak.

> ? A co z solą kamienną?
> Bo kupuję sól kamienną - grubą, nie oczyszczaną, wsypuję do młynka i
> takiej używam, mieląc zależnie od kaprysu to grubiej to drobniej.
> Taka chyba w niczym nie różnie się od soli morskiej w zawartości
> minerałów?
> Z mojego rozeznania tez jest mniej słona od tej oczyszczonej (warzonej?),
> trzeba jej sypać więcej.
>
> IMO, tak na babski rozum w kamiennej nie ma tych wszystkich
> cywilizacyjnych zanieczyszczeń , jakie sobie teraz w wodzie morskiej
> radośnie pływają . ;/

Sol taka czy taka ma ok. 97,5% NaCl w zwiazku z czym malo miejsca na rozne
dodatki. Zawartosc mikroelementow jest pewnie rozna w soli kamiennej i w
soli morskiej ale to chyba drobna szczegola. A cokolwiek plywa w wodzie
morskiej pewnie ulega odparowaniu badz jest ukatrupione (cieplo, promyczki
ultrafiolkowe) w procesie krystalizcji. Pewnie nie ma wiekszych roznic
pomiedzy sola kamienna (kiedys to sie nazywalo "szara sol") a sola z morza.
Glownie chodzi o to, ze w soli sypkiej, sprzedawanej w sklepach, sa rozne
dodatki zapobiegajace powstawaniu grudek i konserwanty, ktore to dodatki
zmieniaja smak soli uzytej do solenia gotowych potraw (wyparowuja one w
procesie obrobki cieplnej wiec wsio ryba przy dluzszym gotowaniu.) Rozne
zrodla podaja - a moje kubki smakowe sie zgadzaja - ze mielenie soli zmienia
jej smak. Ja kupuje sol koszerna (zadnych dodatkow - krysztaly soli
odparowane z wody morskiej) do solenia potraw a do pieczenia kupujemy zwykla
sol i po ptakach. Dodatkowego jodu w soli nie potrzebuje gdyz mieszkam w
rejonach przyoceanicznych.

--
><eM eL><


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
06.06 Wojtek H.
07.06 Dariusz K. Ladziak
07.06 Dariusz K. Ladziak
07.06 Dariusz K. Ladziak
07.06 Panslavista
07.06 Margola
07.06 Margola
08.06 Harold
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Ideologia Geniuszy-Mocarzy wer. 9420
Sztuka Edukacji wer. 6462
Próbna wiadomość
Jakie znacie działające serwery grup dyskusyjnych?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5