Data: 2006-06-06 19:59:46
Temat: Re: Sól morska, sól kamienna.
Od: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Sowa" <m...@w...pl> wrote in message
news:e64hl9$8ek$1@inews.gazeta.pl...>
> Warzona, czyli , sól kamienna zostaje rozpuszczona w wodzie,
> przefiltrowana z zanieczyszczeń i odparowana raz jeszcze?
Tak.
> ? A co z solą kamienną?
> Bo kupuję sól kamienną - grubą, nie oczyszczaną, wsypuję do młynka i
> takiej używam, mieląc zależnie od kaprysu to grubiej to drobniej.
> Taka chyba w niczym nie różnie się od soli morskiej w zawartości
> minerałów?
> Z mojego rozeznania tez jest mniej słona od tej oczyszczonej (warzonej?),
> trzeba jej sypać więcej.
>
> IMO, tak na babski rozum w kamiennej nie ma tych wszystkich
> cywilizacyjnych zanieczyszczeń , jakie sobie teraz w wodzie morskiej
> radośnie pływają . ;/
Sol taka czy taka ma ok. 97,5% NaCl w zwiazku z czym malo miejsca na rozne
dodatki. Zawartosc mikroelementow jest pewnie rozna w soli kamiennej i w
soli morskiej ale to chyba drobna szczegola. A cokolwiek plywa w wodzie
morskiej pewnie ulega odparowaniu badz jest ukatrupione (cieplo, promyczki
ultrafiolkowe) w procesie krystalizcji. Pewnie nie ma wiekszych roznic
pomiedzy sola kamienna (kiedys to sie nazywalo "szara sol") a sola z morza.
Glownie chodzi o to, ze w soli sypkiej, sprzedawanej w sklepach, sa rozne
dodatki zapobiegajace powstawaniu grudek i konserwanty, ktore to dodatki
zmieniaja smak soli uzytej do solenia gotowych potraw (wyparowuja one w
procesie obrobki cieplnej wiec wsio ryba przy dluzszym gotowaniu.) Rozne
zrodla podaja - a moje kubki smakowe sie zgadzaja - ze mielenie soli zmienia
jej smak. Ja kupuje sol koszerna (zadnych dodatkow - krysztaly soli
odparowane z wody morskiej) do solenia potraw a do pieczenia kupujemy zwykla
sol i po ptakach. Dodatkowego jodu w soli nie potrzebuje gdyz mieszkam w
rejonach przyoceanicznych.
--
><eM eL><
|