Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Wkn" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sos boloński
Date: Wed, 20 Mar 2002 15:03:32 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 44
Message-ID: <a7a4rs$2fs$1@news.tpi.pl>
References: <0...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pk161.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1016633020 2556 217.97.24.161 (20 Mar 2002 14:03:40 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 20 Mar 2002 14:03:40 +0000 (UTC)
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: Sos boloński
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:100981
Ukryj nagłówki
Użytkownik <k...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:0...@n...onet.pl...
. Od tej pory, kiedy mam czas - a to
> bardzo ważne, bo sos gotuje się przynajmniej 2,5 - 3 godziny - przyrządzam
> garnek sosu, rozlewam do pojemniczków po margarynie i mrożę.
> Potrzebny będzie spory garnek o grubym dnie ( ja używam szybkowara). Na
dno
> należy nalać 6 łyżek oliwy z oliwek, albo oleju. Posiekać 1 średnią
cebulę,1
> marchewkę,1 łodygę selera naciowego ( albo dwie -trzy zielone łodygi
selera
> bulwiastego, korzenia nie zaleca się używać) i pęczek zielonej pietruszki.
> Wszystko smażyć na małym ogniu przez pół godziny. Dodać 30 dkg mielonej
> wołowiny ( najlepiej zemleć w domu, żeby mięso było najlepszej jakości) i
> mieszając smażyć aż mięso zacznie brązowieć. Wlać szklankę czerwonego
> wytrawnego wina i dalej mieszać, aż wino wyparuje. Dodać obrane i
pokrajane
> pomidory (40 dkg), sól, pieprz i kilka kawałów skórki cytrynowej( ta
skórka
> wsciekle ważna!!!). Gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez co
> najmniej 1,5 godziny. Naprawdę ważne, żeby ten sos gotować bardzo powoli,
bo
> straci smak.
dokładnie, ja też tak robię, tylko nie używam selera naciowego, czy on się
całkiem rozgotowuje podczas gotowania?
W każdym razie taki sos jest nawet lepszy na drugi dzień. I ja zamiast
pietruchy dodaję często mieszanek różnych ziół, np bazylii, majeranku czy
oregano, itp.
skórka cytrynowa jest dla mnie nowością, musze spróbować. hmmmm, najchętniej
jeszcze dzisiaj, bo mam nawet lazanię, ale pewnie stanie na sobocie albo
niedzieli.
Tymczasem pędze modyfikowac przepis na pizzę na stronie swojej, bo wczoraj
zrobiłam i mąż orzekł, że nawet lepsza niż w pizzerii. To już kwestia gustu,
ale ciasto wyszło pycha :-)
Wkn
|