Data: 2002-05-24 02:34:20
Temat: Re: Sos czosnkowy
Od: "slav" <s...@s...ca>
Pokaż wszystkie nagłówki
Sos Czosnkowy
6 - 8 zabkow czosnku
1 lyzeczka soli
2 rozgniecione ziemniaki (ugotowane)
100g oliwy
50g octu winnego
Rozgniesc czosnek przez wyciskarke. Polaczyc czosnek z ziemniakami. Dobrze
ubic aby bylo gladkie. Ciagle ubijac dodajac po troche ocet i oliwe. Mozna
to zrobic tez w blenderze. Ubijac tak dlugo az sie zagesci, gdyby byl za
rzadki dodac troche bulki tartej. Serwowac z rybami, pieczonymi balkazanami,
cukinia i jak kto lubi.
Odmiana z orzechami:
W blenderze rozdrobnic 1/2 szklanki orzechow wloskich lub migdalow. Dodac
3-4 zabkow czosnku, 1/2 lyzeczki soli, 2-3 lyzek octu winnego i 200g
(objetosciowo) tartej suchej bulki, 5 lyzek oliwy i okolo 100g wody (z
umiarem regulowac gestosc sosu). Blendowac do momentu kiedy sos bedzie
gladki.
Smacznego,
Slav
|