From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sos do czegos chinskiego...
Date: Fri, 06 Sep 2002 15:13:24 +0100
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
Message-ID: <7...@4...com>
References: <X...@1...0.0.1>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
NNTP-Posting-Host: 127.0.0.1
Lines: 59
X-Authenticated-User: 4074246
X-Comments: This message was posted through Newsfeeds.com - http://www.newsfeeds.com
X-Comments2: IMPORTANT: newsfeeds.com does not condone, nor support, spam or any
illegal or copyrighted postings.
X-Report: Please report abuse to <a...@N...com>
Organization: Posted Via Newsfeeds.com = SPEED+RETENTION+COMPLETION =
http://www.newsfeeds.com
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!nntp1.phx1.gblx.net!nntp.gblx.net!nntp.gblx.net!news.maxwell.
syr.edu!out.nntp.be!propagator-SanJose!news-in-sanjose!corp-goliath.newsgroups.
com!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:124103
Ukryj nagłówki
On Fri, 6 Sep 2002 12:35:46 +0000 (UTC), KOMINEK
<k...@k...pl> wrote:
>Sprawa ma sie tak.
>Mam:
>kurczaka(filety)
>kielbase
>parowke
>cebule
>fasole szparagowa
>pomidora
>czosnek
>marchewke
>pieczarki
>
>I chce sobie z tego zrobic chinskie jedzenie. Tylko mi nie piszcie, ze cos
>tam jeszcze powinienem miec, bo nie mam juz kasy. Jest to co jest i
>koniec;-)
>
>NO i mam jeszcze fix knorra do potraw chinskich, ale to takie lamerskie...
>Wiec mam pytanie.
>
>Jak sie robi sos?
sojowy sos, maka kartoflana, nieslodkie sherry, imbir (najlepies
siezy, starty, ale jak nie ma to tez nie grzech, tylko mniej
aromatyczne...). w zasadzie juz wystarczy. Uwazaj na sos sojowy -
light bierz raczej niz dark, bo ten ciemny jest jakby starsznie
skoncentrowany. Jeszcze dobrze mic szypior z chuda cebulka, jak
najmniejsza, sam szczypiorek ro raczejnie... od biedy moze byc
cienko skrojony kawalek pora. sluzy on sosowi i wlasciwie ma
pzostac surowy. to co jest na patelni, w woku szybko bardzo ma
byc obsmazone (NAPRAWDE szybko - zaczac od miesa niech nie
bedzie surowe, dodac inne jarzyny, BEZ pomidora bo sie rozciapie,
parowka tez mi w ogole nia pasuje, kielbasa jakos tez nie) - tak
z minute po dodaniu jarzyn. Pomieszac elementy sosu (nei za duzo,
proporcji nie znam, nie uzywam miar, uzywam oka), zamiszac to
fobrze, wlac, pomieszac, az sie zrobi sos nei zabielony a
przejrzysty. i juz.
a dzis to nabylam za psi grosz ksiazeczke gotowania chinskiego
napisanego przez s.p. przyjaciela rodziny mojego meza. Chinczyk
ten (Kenneth Lo) byl dosc znany - ksiazki napisal, byl attache
kult. Chin tu, z moja tesciowa mial sklep pamiatek i papeterii
chinskiej, byl nawet jakims tam zwyciezca na Wimbledonie w
tenisie dla staruszkow (powyzej 60tki)...potem otworzyl dosc
znana restauracje chinska w Londynie - Ken Lo's memroies of
China...za kazdym arzem jak tam bywalismy to osobiscie jadlam
tylko i wylacznei przystawki i prawie plakalam nad tymi
cudami.....
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
|