Data: 2003-02-05 08:40:37
Temat: Re: Sos do knedlikow
Od: "Kama" <k...@p...pakiet24.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam w środę. Więc knedla robię tak: 6 bułek kroję w kostkę, dodaję 1/4
litra mleka, do tego jedna mała przesmażona cebulka (pokrojona oczywiście),
5 żółtek - białka ubić na pianę i dodać do masy, wszystko posolić,
popieprzyć i dodać gałki muszkatołowej do smaku indywidualnie. Z masy
formuję zgrabnego knedla i zawijam w ręcznik (osatnio Makłowicz podawał, że
dobrze ten ręcznik przed zawinięciem posmarować masłem i posypać tartą
bułką - sprawdziłam - faktycznie lepiej odchodzi po ugotowaniu). Knedla
wkładam do wrzątku i gotuję ok. 1 godziny na wolnym ogniu - kilka razy
obracając. Gotowy kroję na plasty i podaję z sosem curry (przepis wyżej).
Kama
|