Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.nask.pl!news.astercity.net!news.task.gda.pl!newsfeed00.s
ul.t-online.de!newsmm00.sul.t-online.com!t-online.de!news.t-online.com!not-for-
mail
From: waldemar z domu <w...@t...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sos pomidorowy do makaronu
Date: Sat, 12 Oct 2002 19:11:11 +0200
Organization: w domu
Lines: 26
Message-ID: <ao9kvh$4vt$04$1@news.t-online.com>
References: <ao9av6$lqi$1@news.tpi.pl>
Reply-To: w...@t...de
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: news.t-online.com 1034442545 04 5117 Pww3b9lSSbaoE7 021012 17:09:05
X-Complaints-To: a...@t...com
X-Sender: 5...@t...net
User-Agent: KNode/0.7.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:129651
Ukryj nagłówki
Aldona wrote:
> Witam
>
> Czy zna ktoś z was bardzo dobry sos do makaronu- nie taki zwykły tylko coś
> innego....
pomidorowy?
A tak na przykład (moja wersja, bom leniwy):
na oleju podszklić cebulę, parę ząbków czosnku (zależy ile się lubi, ja daję
2-4 zęby), dodać przecier pomidorowy, taką łygę + podatek (duża mała
puszka, na przykład). Lekko podsmażyć, dodać mąki, nie za dużo,
łyżeczkę-dwie. Po minucie dodać kieliszek wytrawnego wina czerwonego, nie
za aromatycznego, trollinger na przykład. Kieliszek wypić. Dodać (jak się
ma) chile ancho, ze 2, 3 sztuki drobno pokrojone. Jak się nie ma chile
ancho, to jedną paprykę czerwoną (drobno pokrojoną) i tyle chili ile się
lubi. Dodać puszkę pomidorów bezskórkowych. Przyprawić solą lub sosem
sojowym. Dodać 2-3 listki bobkowe. Pypkać na wolnym ogniu jakieś 10minut,
aż będzie gęste. Wyłowić bobek. Dodać słoiczek (znowu dobra łyga + podatek)
kaparów. jeszcze jakieś 5 minut pypkać, dodać ewentualnie soli, papryki,
octu balsamico, jak za mało kwaśne kapary i wcinać z makaronem. Mięsożerni
mogą na samym początku dać drobno pokrojony boczek, ale ja na ogół nie
daję.
Waldek
|