Data: 2002-10-12 17:11:11
Temat: Re: Sos pomidorowy do makaronu
Od: waldemar z domu <w...@t...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Aldona wrote:
> Witam
>
> Czy zna ktoś z was bardzo dobry sos do makaronu- nie taki zwykły tylko coś
> innego....
pomidorowy?
A tak na przykład (moja wersja, bom leniwy):
na oleju podszklić cebulę, parę ząbków czosnku (zależy ile się lubi, ja daję
2-4 zęby), dodać przecier pomidorowy, taką łygę + podatek (duża mała
puszka, na przykład). Lekko podsmażyć, dodać mąki, nie za dużo,
łyżeczkę-dwie. Po minucie dodać kieliszek wytrawnego wina czerwonego, nie
za aromatycznego, trollinger na przykład. Kieliszek wypić. Dodać (jak się
ma) chile ancho, ze 2, 3 sztuki drobno pokrojone. Jak się nie ma chile
ancho, to jedną paprykę czerwoną (drobno pokrojoną) i tyle chili ile się
lubi. Dodać puszkę pomidorów bezskórkowych. Przyprawić solą lub sosem
sojowym. Dodać 2-3 listki bobkowe. Pypkać na wolnym ogniu jakieś 10minut,
aż będzie gęste. Wyłowić bobek. Dodać słoiczek (znowu dobra łyga + podatek)
kaparów. jeszcze jakieś 5 minut pypkać, dodać ewentualnie soli, papryki,
octu balsamico, jak za mało kwaśne kapary i wcinać z makaronem. Mięsożerni
mogą na samym początku dać drobno pokrojony boczek, ale ja na ogół nie
daję.
Waldek
|