« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-10-01 16:12:34
Temat: Sos pomidorowy jak w pizzerii na Barskiej?Witam!
Jutro robie placek zbojnicki - zreszta z przepisu, ktory wieki temu
znalazlam tu na grupie.
I wymyslilam, ze bedzie do tego pasowal sos pomidorowy (ktos ma inne
sugestie?:)
A w pizzerii na Barskiej, ktora zreszta na cala Warszawe slynie, podaja sos
fenomanalny. Nie to, ze koniecznie musi byc taki sam, ale, ze wiekszego
doswiadczenia w produkcji sosow nie mam, prosze o pomoc. Na dobry poczatek
kupilam 400g koncentratu pomidorowego.
Pozdrawiam,
Kalina
--
galeria fotografii:
www.kalina73.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-10-01 16:21:14
Temat: Re: Sos pomidorowy jak w pizzerii na Barskiej? Nie to, ze koniecznie musi byc taki sam, ale, ze wiekszego
> doswiadczenia w produkcji sosow nie mam, prosze o pomoc. Na dobry poczatek
> kupilam 400g koncentratu pomidorowego.
>
O pizzerii na Brskiej słyszałam, aletam jeszcze nie jadłam.
Sos na pewno musi być gęsty, ale bez przesady.
Ja bym dodała do tego koncentratu trochę wytrawnego i ciężkiego wina
czerwonego, zeby trochę rozcieńczyć. Pogniecionego czosnku, oregano,
bazylii, pieprzu i soli i to wszystko razem poddusiła.
Pozdrawiam
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-01 16:24:17
Temat: Re: Sos pomidorowy jak w pizzerii na Barskiej?Nie to, ze koniecznie musi byc taki sam, ale, ze wiekszego
> doswiadczenia w produkcji sosow nie mam, prosze o pomoc. Na dobry poczatek
> kupilam 400g koncentratu pomidorowego.
>
O pizzerii na Brskiej słyszałam, aletam jeszcze nie jadłam.
Sos na pewno musi być gęsty, ale bez przesady.
Ja bym dodała do tego koncentratu trochę wytrawnego i ciężkiego wina
czerwonego, zeby trochę rozcieńczyć. Pogniecionego czosnku, oregano,
bazylii, pieprzu i soli i to wszystko razem poddusiła.
Pozdrawiam
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-01 16:27:04
Temat: Re: Sos pomidorowy jak w pizzerii na Barskiej?
Użytkownik "Magdalena" <m...@a...pw.edu.pl> napisał w wiadomości
news:blev3m$8n1$2@SunSITE.icm.edu.pl...
> O pizzerii na Brskiej słyszałam, aletam jeszcze nie jadłam.
> Sos na pewno musi być gęsty, ale bez przesady.
> Ja bym dodała do tego koncentratu trochę wytrawnego i ciężkiego wina
> czerwonego, zeby trochę rozcieńczyć. Pogniecionego czosnku, oregano,
> bazylii, pieprzu i soli i to wszystko razem poddusiła.
Dzieki:)
A moglabys podac chocby przyblizone proporcje? Boje sie, ze jako niedzielna
kucharka przesadze z czyms:)
Kalina
--
galeria fotografii:
www.kalina73.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-01 16:37:34
Temat: Re: Sos pomidorowy jak w pizzerii na Barskiej?
> A moglabys podac chocby przyblizone proporcje? Boje sie, ze jako
niedzielna
> kucharka przesadze z czyms:)
Problem że ja takie rzeczy robię na wyczucie i mniej wiecej.
Na te 400 gram koncentratu dodałabym max pół szklanki wina, ale jeśli
zobaczysz, że jest zbyt płynny ( chyba pamiętasz konsystencję sosu z
Barskiej) przy dodawaniu, to mniej. Jeśli bedzie za gęste to trochę wody.
Czosnku, jeśli lubisz to i ze cztery ząbki. Oregano 1 łyżeczkę i bazyli tyć
mniej. Soli i pieprzu do smaku.Możesz kapnąć też oliwy z oliwek. Przepis,
który podałam, jest bardziej do włoskich dań jak pizza czy makaron. Co do
placka po zbójnicku, to poprzestałabym na gulaszu z ewentualnym dodatkiem
pieczarek i ogórkiem kiszonym. Nie wiem czy ten sos będzie pasował w tej
formie.
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-01 16:40:57
Temat: Re: Sos pomidorowy jak w pizzerii na Barskiej?Magdalena wrote:
> Na te 400 gram koncentratu dodałabym max pół szklanki wina, ale jeśli
> zobaczysz, że jest zbyt płynny ( chyba pamiętasz konsystencję sosu z
> Barskiej) przy dodawaniu, to mniej.
1. Sos z Barskiej jest chyba niepodrabialny i jedyny w swoim rodzaju
2. O dziwo nie jest gęsty a dość rzadki.
3. Narobiliscie mi smaku na jedynie słuszną pizze...
:D
--
Edd
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-01 16:44:58
Temat: Re: Sos pomidorowy jak w pizzerii na Barskiej?
> 1. Sos z Barskiej jest chyba niepodrabialny i jedyny w swoim rodzaju
> 2. O dziwo nie jest gęsty a dość rzadki.
>
Już pisałam, że nie wiem jaki tam jest sos. Podałam mój przepis na sos. A
konsystencję z Barskiej trzeba sobie wypracować.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-01 17:07:43
Temat: Re: Sos pomidorowy jak w pizzerii na Barskiej?
Użytkownik "Kalina" <k...@U...TO.poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:bleudk$lmj$1@news.onet.pl...
> Witam!
>
> >
> A w pizzerii na Barskiej, ktora zreszta na cala Warszawe slynie, >
witam
uwielbiam ta pizzerie (niestety mieszkam 500 km od wawy) ale nie mam pojęcia
z czego ten sos.
koncentrat,czosnek,może sok pomidorowy?
pzdr.
daj znac jak wyszedł sosik i zycze smacznego
paula
> --
> galeria fotografii:
> www.kalina73.republika.pl
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |