Data: 2001-02-12 08:27:18
Temat: Re: Sos vinegret
Od: "batory" <A...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Danka <j...@z...nl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3a83e703$0$3...@n...zeelandnet.nl...
> Jak przyzadzacie ten sosik? Ja probowalam raz z oliwa z oliwek i raz ze
> zwyklym olejem slonecznikowym i ani w pierwszym, ani w drugim przypadku
nie
> moglam go nawet wachac, nie mowiac o skonsumowaniu. Macie jakies
sprawdzone
> przepisy?
>
> Pozdr.,
> Danka
>
>
Jak nie lubisz zapachu oliwy (oleju) to użyj extra rafinowanego. Nie ma tej
wartości co vergine, ale za to jest pozbawiony zapachu. Ja robię ten sosik
według przepisu, który znalazłam na tej grupie i wszystkim moim bardzo
smakuje. Przytaczam: do słoiczka wlewamy oliwę (olej), ocet winny, dodajemy
troszkę soli, pieprzu (lepiej biały, ale czarny też może być od biedy) i
cukru, słoiczek zakręcamy i potrząsamy nim gwałtownie do połączenia
składników. Voila! Pozdrawiam - Agnieszka.
|