Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Sabinka <s...@t...tuniema.pf.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Spagetti- sos
Date: Fri, 23 Jul 2004 14:07:14 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 28
Message-ID: <c...@s...re>
References: <cdhejr$fja$1@news.onet.pl> <s...@z...ftang>
<c...@s...re> <4...@w...pl>
<c...@s...re> <cdl6g1$2ug$1@opal.icpnet.pl>
<c...@s...re> <cdmj7p$nnv$1@atlantis.news.tpi.pl>
Reply-To: s...@t...tuniema.pf.pl
NNTP-Posting-Host: 193.19.104.194
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1090584516 27527 193.19.104.194 (23 Jul 2004 12:08:36 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 23 Jul 2004 12:08:36 +0000 (UTC)
X-User: sa-re
User-Agent: Hamster/2.0.0.1
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:208657
Ukryj nagłówki
On Wed, 21 Jul 2004 22:20:29 +0200, "Anna Ladorucka"
<a...@p...onet.pl> wrote:
>Mysle, ze przecierane - jak sama nazwa wskazuje :). Chociaz moze i masz
>racje co do odwirowywania.
No tak, przecierane :) Tak czy inaczej ta galaretka chyba cala nie
zostaje na sicie?
>Mam kolege, ktory rowniez surowych pomidorow nie cierpi, natomiast w formie
>ketchupu badz przecieru jak najbardziej. Zreszta surowy pomidor i przecier z
>gotowanych pomidorow to jak dla mnie dwa rozne smaki.
Nikt nie powiedzial, ze mowi sie o przecierze z pomidorow gotowanych
:) Wiele przecierow pachnie i smakuje swiezymi pomidorami i takie sa
chyba najlepsze... Kiedy mieszkalam w sycylijskim klasztorze siostry
robily dwa rodzaje przecierow - "crudo" i ... "cotto"? W kazdym razie
jeden byl pakowany do butelek surowy, drugi juz ugotowany. Pewnie ze
ten przecier "surowy" nie byl zupelnie surowy bo sie go potem
pasteryzowalo, ale aromat i smak byl inny od tego gotowanego przed
ladowaniem w butelki, mial w sobie ten aromat swiezych pomidorow. No
ale moze stracil w sobie to cos, co Th. przeszkadza :)
--
Pozdrawiam, Sabina
(z adresu usun co trzeba)
www.pajacyk.pl
|