Data: 2001-01-28 09:10:20
Temat: Re: Spaghetti tuńczykowe
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Adam Rolbiecki <a...@g...pl> wrote:
> Witam.
> Otrzyma"em ten przepis od znajomej i trochę opornie do niego
> podchodzi"em, no bo jak tak spagetti z sosem z tuńczyka? Bueee... Ale
> cóż, do odważnych świat należy, zrobi"em co trzeba by"o zrobić
> i.....nooo nieeee efekt zniewalający! Nie chcę się zbytnio rozczulać,
> ale by"o naprawdę super.
> A oto przepis:
> * Ugotować d"uuugi makaron z "yżką Vegety i "yżką oliwy
W 4 lyzkach oliwy podsmazamy 2 zabki czosnku, uwazajac zeby nie
przypalic. Wyjmujemy czosnek, wkladamy 2 fileciki z sardeli (anchois) i
delikatnie podgrzewajac rozcieramy je w tluszczu. Podlewamy 1/2 szklanki
bialego wytrawnego wina, gotujemy az wino odparuje. Dodajemy 1/4 kg
pomidorow, obranych ze skorki i bez pestek, dusimy, az sos zgestnieje.
Dodajemy 100 g. rozdrobnionego puszkowego tunczyka w oliwie. Solimmy i
obficie pieprzymy. Przyprawiamy lebiodka (oregano)
i tymiankiem.
Wladyslaw
|