Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Vefour" <h...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sprzet do kuchni ...
Date: Tue, 18 Sep 2001 14:27:48 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 74
Sender: g...@p...onet.pl@serwer.km.com.pl
Message-ID: <9o7ej4$91r$1@news.onet.pl>
References: <9o7bat$mlf$1@sunsite.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: serwer.km.com.pl
X-Trace: news.onet.pl 1000816036 9275 195.150.99.181 (18 Sep 2001 12:27:16 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 18 Sep 2001 12:27:16 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:69408
Ukryj nagłówki
trudne pytania ..... IMO:
1. jak chodzi o płytę grzejną najlepszy jest wciaz gaz - szybko nagrzewa i
co najwazniejsze szybko mozesz zredukowac temperature. Poza tym ladnie ogien
wyglada:) Optymlanym urzadzeniem, jakie spotaklem, to sa takie okragle plyty
montowane w "piano', takich francuskich olbrzymich kuchniach pol- i
calkowicie profesjonalnych - plyta taka przypomina plyty jakie byly w
wiejskich kuchniach - w srodku bardzo goraca, na krawedziach tylko ciepla.
Super, najlepsza rzecz do kuchni jaka moze istniec, zwlaszcza w polaczeniu z
garnkami miedzianymi. Ale wracajac do realiow - jesli nie gaz to ciekawe sa
plyty indukcyjne, ale drogie i trzeba miec specyficzne garnki. Jakos nie
jestem przekonany, duzo osob chwali. Plyty el. są najgorszym wyborem, ale
wciaz duzo zalet - ladna, latwo wyczyscic, jak nie redekujesz szybko
temperatury to spelnia swoje zadania przyzwoicie. Na pewno warto wziac taka
z hi-litem czy halogenem - pole nagrzewa sie wtedy blyskiem.
2. piekarnik - elektryczny, jak sie da z odrebnie regulowana temperatura
gornej i dolnej grzalki. Termoobieg jest sensowny. Warto sie zastanowic nad
piekarnikami polaczonymi z gotowaniem na parze (elektrolux ma taki
model) - - fajne rzeczy mozna robic. Warto tez pomyslec o 90 cm, zamiast
tradycyjnej 60. Jak masz miejsce to jeszcze piec chlebowy :)
3. Sprzet drobniejszy - dobry robot (ja jestem fanem KitchenAida) i mikser
(food processor), najlepiej z przezroczysta nakrywka, aby mozna widziec co
sie robi. Thermomix jest niezly, ale overpriced.
4. okap - wedle gustu - sa takie smieszne, zamykane - dziala perfekcyjnie,
ale wyglada idiotycznie. Fajne sa okapy "pionowe", wiecej miejsca
zostawiaja.
5. bajery - porzadny grill z lawa, najlepiej gazowy. Dla mnie super
przydatne, griluje sie na tym lepiej niz na zewnatrz. Ale musi byc bardzo
porzadny, Miele ma niezly model, choc elektryczny. Salamander, takie
urzadzenie to przypeikania z gory - ja uzywam, ale da sie to zastapic dobrym
piekarnikiem.
I ogromnie duzo innych rzeczy. A i tak najistotniejsze sa noze :))))))
rgds,
V.
"Jazz" <j...@g...edu.pl> wrote in message
news:9o7bat$mlf$1@sunsite.icm.edu.pl...
> Witam,
> Moze ma to malo zwiazku z gotowaniem (choc nie do konca :) bo oprocz tego
ze
> trzeba COS gotowac, nalezaloby takze miec na czym :) ).
> Wkrotce czeka mnie wykanczanie kuchni i ... chcialem posluchac porad
madrych
> ludzi z listy na temat sprzetu kuchennego. Jaki polecacie. Nie mam
jakiegos
> szczegolnego przywiazania do konkretnych firm choc np. od pewnego czasu
mam
> prosta ale niezla lodowke MasterCook'a i ja sobie chwale. Duzy dylemat mam
z
> kuchnia. Sporo osob poleca mi ceramiczne ale nie ma tu mowy o wok'u. A
moze
> taka mieszana?
> A jaki okap? ... Glownie interesuja mnie te dwie rzeczy (kuchnia + okap)
> oraz rzecz nie zwiazana z kuchnia ale ... mowie o pralce.
>
> Dzieki z gory za wszelkie madre rady
> Pozdrawiam
> Jacek
>
>
|