Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Janusz Czapski" <j...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Strogonow?
Date: Tue, 19 Mar 2002 11:24:10 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 80
Message-ID: <a773fd$lrk$1@news.tpi.pl>
References: <a6s42n$304$1@news.onet.pl> <a6s6tv$rjg$1@news.tpi.pl>
<a6s8mv$idl$1@news.lublin.pl>
NNTP-Posting-Host: pf47.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1016533294 22388 213.76.69.47 (19 Mar 2002 10:21:34 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 19 Mar 2002 10:21:34 +0000 (UTC)
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-Subject: Odp: Strogonow?
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:100710
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:a6s8mv$idl$1@news.lublin.pl...
>
> O, witam serdecznie "nowego" na grupie kuchnia :))
Dziekuje za powitanie. :-) I powinienem się chyba przedstawić. Jestem Janusz
Czapski i już wszystko wiadomo. :-)
> Zwyczajowe przyjete jest, ze nowy, przychodzac na ta grupe,
> przynosi ze soba wkupne... > Tak wiec, moze od razu poznamy stosowny
przepisik? ;-)
No to proszę bardzo. Nie wiem tylko czy preferujecie tu raczej jadło proste
czy wyrafinowane. Na wszelki wypadek dwa przepisy podam - jeden prostszy,
powinnaś sobie z tym Lilla dać radę, i drugi dla większych smakoszy. A co
tam, nie bedę sknerzył.:-)
1.
Składniki:
1 jajo kurze
1/2 l wody
ocet
sól
Do garnka wlać wodę, dodać pół kieliszka octu, włożyć jajo. Gotować do 6,5
min po zgotowaniu się wody. Jajo wyjąć, delikatnie nadtłuc skorupkę, włozyć
na chwile do zimnej wody. Wyjąć z wody, usunąć skorupkę, podzielić jajo na
ćwiartki, osolić do smaku, zeżreć. Smacznego.
2.
Składniki:
12 kwiczołów
10 dag młodej słoniny
cebula,
młode masło
4 jaja kurze
przyprawy
ciasto francuskie (kazdy wie jak to sie robi, więc nie chce mi się banałami
Wam głowy zawracać).
Kwiczoły oczyścić z pierza, zostawiając główki, nóżki i skrzydełka. Naciąć z
lewego boku pod skrzydłem i usunać żółć z wątrobą. Resztę wnętrznosci
pozostawia się, a szczególnie kiszki napełnione jałowcem. Opłukać, przekroić
wzdłuz tak by same piersi wraz z kostką, na ktorej leżą i szyjka z łebkiem
zostały w całości. Resztę zaś kwiczoła wraz z wnętrznosciami poddusić przez
ok 25 min na roztopionej słoninie z dodatkiem nieielkiej ilości cebuli. Po
wystygnięciu zmiksować i przetrzać przez gęste sitko. Dołożyć do tego farszu
2 łyzki młodego masła, osolić, popieprzyć, dodać odrobine gałki
muszkatołowej, wbic 4 żółtka. Wymieszać.
Zrobić zwykłe ciasto francuskie, rozwałkować na 1 cm, wykrawać szklanką
krążki. Na cieście połóżyć trochę farszu, na to ułożyć osolone poprzednio
piersi, zakładając łebek z szyjką na wierzch, posmarować grubo masłem, zaś
brzegi ciasta roztrzepanym jajkiem. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika,
tak by się szybko zrumieniły. Piec ok 30 min.
Smacznego. :-)))))
Czy jestem wkupiony ?
Pozdrawiam :-)
Janusz
|