Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Magdalena Witkowska" <s...@x...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Strucla makowa - okres przydatności do spozycia;)
Date: Mon, 29 Dec 2003 22:32:14 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 34
Sender: s...@p...onet.pl@server.xpect.pl
Message-ID: <bsq6hb$d1i$1@news.onet.pl>
References: <bsq2cn$fd0$1@opat.biskupin.wroc.pl>
NNTP-Posting-Host: server.xpect.pl
X-Trace: news.onet.pl 1072733547 13362 80.55.50.30 (29 Dec 2003 21:32:27 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 29 Dec 2003 21:32:27 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:184726
Ukryj nagłówki
> który mówi, że masa makowa po takim czasie nie powinna być
> spożywana..........
> Czy dużo zaryzykuję?;)
Ja makowce (a właściwie drożdżowe rolady makowe) od lat wielu robię w
kosmicznych ilościach na Gwiazdkę. Szt. 8, szer - 20cm, długość - 40cm,
wysokość 10cm (mowa o 1 sztuce po upieczeniu). Tak więc moje makowce często
stoją trochę poza Nowy Rok i są świetne. Ale - sa upieczone. Nawet nie
przechowuję ich w lodówce, tylko pod ścierką. I sa cudownie miękkie i
wilgotne przez długi okres czasu.
Więc nie sądzę by Twoje ciasto gorzej przetrzymało ten okres :)
Nie wiem natomiast, jak Twoje nadzienie (jeśli leży osobno w misce - nie
wiem, czy dobrze zrozumiałam Twojego posta). Zależy, co do niego dodawałaś i
czy je jakoś przepiekłaś/przesmażyłaś czy inaczej potraktowałaś wysoką
temperaturą. Jeśli nie jest potraktowane wysoką temperaturą, a dodałaś np.
surowe białko, to może być to mało przyjazne dla organizmu.
Pozdrawiam
Sasannka
---
http://sasannka.xpect.pl
--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_-
-_--_--_--
>> www.REBEL.pl <<
Największy sklep z grami wszelkiego rodzaju w polskim Internecie!
|