Data: 2003-12-29 21:32:14
Temat: Re: Strucla makowa - okres przydatności do spozycia;)
Od: "Magdalena Witkowska" <s...@x...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> który mówi, że masa makowa po takim czasie nie powinna być
> spożywana..........
> Czy dużo zaryzykuję?;)
Ja makowce (a właściwie drożdżowe rolady makowe) od lat wielu robię w
kosmicznych ilościach na Gwiazdkę. Szt. 8, szer - 20cm, długość - 40cm,
wysokość 10cm (mowa o 1 sztuce po upieczeniu). Tak więc moje makowce często
stoją trochę poza Nowy Rok i są świetne. Ale - sa upieczone. Nawet nie
przechowuję ich w lodówce, tylko pod ścierką. I sa cudownie miękkie i
wilgotne przez długi okres czasu.
Więc nie sądzę by Twoje ciasto gorzej przetrzymało ten okres :)
Nie wiem natomiast, jak Twoje nadzienie (jeśli leży osobno w misce - nie
wiem, czy dobrze zrozumiałam Twojego posta). Zależy, co do niego dodawałaś i
czy je jakoś przepiekłaś/przesmażyłaś czy inaczej potraktowałaś wysoką
temperaturą. Jeśli nie jest potraktowane wysoką temperaturą, a dodałaś np.
surowe białko, to może być to mało przyjazne dla organizmu.
Pozdrawiam
Sasannka
---
http://sasannka.xpect.pl
--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_-
-_--_--_--
>> www.REBEL.pl <<
Największy sklep z grami wszelkiego rodzaju w polskim Internecie!
|