Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news.task.gda
.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!not-for-mail
From: Waldemar Krzok <w...@c...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Studenckie jedzenie (tanio i szybko)
Date: Mon, 27 Feb 2006 09:32:52 +0100
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 41
Message-ID: <4...@u...de>
References: <dtmolr$2i0$1@inews.gazeta.pl><dtn012$e6a$1@nemesis.news.tpi.pl><dtn0n7$f
mh$1@nemesis.news.tpi.pl><4...@u...de>
<dtn30r$kgc$5@nemesis.news.tpi.pl> <dtnd29$76d$1@inews.gazeta.pl>
<dtu8jp$l8k$1@polsl.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de TZKcfQf6n9vkOrrpbK3AwwEBIjafmVyZlbQggzlKVCD6/zNO9J8sAK
User-Agent: Thunderbird 1.5 (Windows/20051201)
In-Reply-To: <dtu8jp$l8k$1@polsl.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:261343
Ukryj nagłówki
Misiek schrieb:
> Witaminy "naturalne" z tego co sie orientuje nie moga zostac "przedawkowane"
> (chyba ze sie myle)
mylisz się.
> zjawisko "przewitaminizowania" organizmu moze wystapic przy nadmiernym
> uzywaniu witamin syntetycznych (tabletek)
to jest nieprawda. Dla organizmu nie ma specjalnej różnicy w jakiej
formie jest witamina.
> Nie dotyczy to (teoretycznie) witaminy C, jerdnak i jej dluzsze zazyanie
> p[rowadzi do przyzwyczajenia organizmu do wydalania jej z organizmu i z
> chwila zaprzestania uzywania witaminy C organizm przez pewien czas nadal ja
> wydala (a nie jest juz dostarczana)
> Pozostale witaminy sa niestety gromadzone w organizmie (organizm nie potrafi
> wydalac jich nadmiaru)
> Ale (zaznaczam) nie jestem ani lekarzem ani farmakologiem.
> To co napisalem to "zaslyszane" i przeczytane w roznych
> "niespecjalistycznych" czasppismach (np. Wprost itp)
no to albo pisali bzdury, albo nie całą prawdę. Przedawkowanie witamin
rozpuszczalnych w tłuszczach może spowodować ciężkie choroby wątroby, a
w konsekwencji nawet śmierć. Co do witaminy A (retinol) to człowiek jej
właściwie nie potrzebuje, bo robi ją sam z prowitaminy A (np.
beta-karoten m.in. w marchwii). Przedawkowanie beta-karotenu powoduje
tylko zafarbowanie skóry (człek staje się pomarańczowy). W połączeniu z
ekspozycją na światło UV wzrasta prawdopodobieństwo raka skóry.
Przedawkowanie witaminy A (gotowej: produkty zwierzęce, w szczególności
wątroba) jest baardzo niezdrowe. Szczególnie kobiety w ciąży muszą
ograniczyć spożywanie witaminy A.
Ale też ryby, sery, masło, mleko, jajka zawierają witaminę A.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A pokrywa np. 200g tuńczyka lub 200g
tłustego sera, ale np. 3g wątroby. Granicą dla ciężarnych jest 4x tyle,
max. granicą jest 40x tyle.
To tak na skróty.
Waldek
|