Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Szafran

Grupy

Szukaj w grupach

 

Szafran

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-02-07 15:35:52

Temat: Szafran
Od: "Mary" <m...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam wszystkich grupowiczów!
Ostatnio dostałam szafran i właściwie nie wiem do czego mogę tę przyprawę
dodać. Czy macie jakiś ciekawy przepis?

Mary


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-02-07 15:39:17

Temat: Re: Szafran
Od: "Ana" <a...@e...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Mary" <m...@p...pl> napisał w wiadomości
news:95rpr0$cal$1@news.tpi.pl...
> Witam wszystkich grupowiczów!
> Ostatnio dostałam szafran i właściwie nie wiem do czego mogę tę przyprawę
> dodać. Czy macie jakiś ciekawy przepis?
>
> Mary
>
Pięknie barwi ryż na żółto. I do ciasta drożdżowego też go można dodać.
Smaku zasadniczo nie zmienia.
Pozdrawiam
Ania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-07 16:43:59

Temat: Re: Szafran
Od: Marek Drabik <m...@e...pl> szukaj wiadomości tego autora



Ana wrote:

> Smaku zasadniczo nie zmienia.

Zasadniczo sie zgadzam ;)
Choc krtos mi mowil o kawie z szafranem ? Nie probowalem, bo malo pije
kawy. Ciekawe, czy rzeczywiscie zmiania smak ? Kawa sama z siebie jest
mocno niereformowlana w smaku.
Pozdr, MDR

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-07 16:54:59

Temat: Re: Szafran
Od: "Ana" <a...@e...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Marek Drabik" <m...@e...pl> napisał w wiadomości
news:3A817B4F.DD2636FE@eurozet.pl...
>
> Choc krtos mi mowil o kawie z szafranem ? Nie probowalem, bo malo pije
> kawy. Ciekawe, czy rzeczywiscie zmiania smak ? Kawa sama z siebie jest
> mocno niereformowlana w smaku.
> Pozdr, MDR

A ciekawe co z kolorem? ;-)



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-07 17:46:28

Temat: Re: Szafran
Od: "maua piegowata" <m...@b...artcom.pl> szukaj wiadomości tego autora

co Ci powiem to Ci powiem, ale kawa zalezy od odmiany i od palenia i od tego
jeszcze z jakiej podlogi byla zamiatana w polsce przed pakowaniem taki ma
smak
dla tych ktorym niekoniecznie zalezy na smaku tylko na porcji kofeiny to
moze wystarcza, ale....
ale to nie na temat
co do szafranu, to kolezanka moja robila kiedys halwe z szafranem wlasnie,
ale przepis.....
kolezanka wyjechaua do niemiec i tyle ja widziano
:)
--
pozdry Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-08 06:21:26

Temat: Re: Szafran
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Mary <m...@p...pl> wrote:

> Witam wszystkich grupowiczów!
> Ostatnio dosta"am szafran i w"aściwie nie wiem do czego mogę tę przyprawę
> dodać. Czy macie jakiś ciekawy przepis?
>
> Mary

Szafran byl ulubiona przyprawa w sredniowieczu i w okresie renesansu.
Byl takze stosowany jako barwnik i skladnik perfum. W kuchni polskiej
utrzymal sie jeszcze dluzej, byl chetnie stosowany do XIX w. Ma
intensywny zolto-pomaranczowy kolor,, specyficzny subtelny lae zarazem
ostry aromat i gorzkawy smak. Obecnie niestety u nas zapomniany, (jak
widac z twojego listu), na co wplynela zarowno wysoka cena (uchodzi za
najdrozsza z przypraw), brak go w sklepach za PRLu jak i ochodzenie w
nowoczesnej kuchni od obfitego przyprawiania potraw.
Byl u nas stosowany jako dodatek do ciast, zwlaszca bab, ktorym nadawal
kolor i aromat. Ponadto do Ponadto do rosolow i innych zup, do sosow,
flakow, potraw rybnych. Wkuchni europejskiej nieodzowny skladnik
bouillabaisse, paelli i rizotta po mediolansku. Na slodko dodawany do
ryzu gotowanego w mleku, puddingow i ciast. Takze skaldnik wielu
nalewek.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-08 07:39:43

Temat: Re: Szafran
Od: "Mary" <m...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora


Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz :-)))
W nadchodzacy weekend postaram przygotowac cos smakowitego uzywajac
oczywiscie ww przyprawy. Przekonam sie jaki daje efekt....

Pozdrawiam
Mary


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-08 07:57:23

Temat: Re: Szafran
Od: Gamon' <r...@r...prv.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los wrote:
[...] na co wplynela zarowno wysoka cena (uchodzi za
> najdrozsza z przypraw),
Dziwisz sie? Jelsi trzeba tyle tych roslinek wychodowac, zeby z nich
odrobine szfranu uzyskac, to nie ma sie co dziwic.

> brak go w sklepach za PRLu jak i ochodzenie w
> nowoczesnej kuchni od obfitego przyprawiania potraw.
Mysle, ze nie ma na to wplywu odchodzenie od ostrego przyprawiania:
mozesz np. nie uzywac chilli, zeby potrawa nie byla ostra, albo mozesz
uzyc w rozsadnej ilosci i tez nie bedzie ostra, ale zyska mily smaczek.
Podobnie z szafranem.
Mysle ze jedynie cena i po prostu przemijajaca na rozne przyprawy moda
spowodowaly, ze szfaran zostal troche zapomniany. Na szczescie znowu
zaczyna wracac...

Pozdrawiam,
robal.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-08 15:42:15

Temat: kawa ->bylo szafran
Od: "Ewa" <e...@a...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Choc krtos mi mowil o kawie z szafranem ? Nie probowalem, bo malo pije
> kawy. Ciekawe, czy rzeczywiscie zmiania smak ? Kawa sama z siebie jest
> mocno niereformowlana w smaku.
> Pozdr, MDR

Co do kawy to kiedys moja kolezanka robila kawe z kardamonem.( moze to jest
jakis sposob arabski bo ona pochodzila z syrii ??)
najpierw gotowala wode z lyzeczka cukru jak juz sie gotowalo to dosypywala
kawy (trzeba uwazac zeby nie wykipialo), kardamon dodawala z kawa albo po
zrobieniu( nie pamietam)
Tak zrobiona kawa jest dosyc moca a kardamon daje jej bardzo ciekawy smak.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-08 19:09:06

Temat: Re: kawa ->bylo szafran
Od: "pablo" <p...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

> Tak zrobiona kawa jest dosyc moca a kardamon daje jej bardzo >ciekawy smak

gdzies obilo mi sie o oczy, ze karadmon w krajach arabskich jest dodawany do
kawy przy specjalnych okazjach, jezeli np. gosc zostanie poczestowany taka
kawa to moze czuc sie wyrozniony.

swoja droga taka kawa jest na prawde dobra, tylko kardamon trzeba swierzo
posiekac,

--
pablo
________________________________________
podlacz myszke do taboreta, bedziesz mial peceta.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Wok z Mango?
a co z jarmuzu
zupa z soczewicy - udany eksperyment kulunarny...
ryż w parowarze
Obiecane.....

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »