Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Szafran
Date: Thu, 8 Feb 2001 07:21:26 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 24
Message-ID: <1eohzif.1hj1g1610j2gzkN%wlos@tele.com.pl>
References: <95rpr0$cal$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pm16.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 981613152 759 213.76.108.16 (8 Feb 2001 06:19:12 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 8 Feb 2001 06:19:12 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.2 (unregistered for 319 days)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:43421
Ukryj nagłówki
Mary <m...@p...pl> wrote:
> Witam wszystkich grupowiczów!
> Ostatnio dosta"am szafran i w"aściwie nie wiem do czego mogę tę przyprawę
> dodać. Czy macie jakiś ciekawy przepis?
>
> Mary
Szafran byl ulubiona przyprawa w sredniowieczu i w okresie renesansu.
Byl takze stosowany jako barwnik i skladnik perfum. W kuchni polskiej
utrzymal sie jeszcze dluzej, byl chetnie stosowany do XIX w. Ma
intensywny zolto-pomaranczowy kolor,, specyficzny subtelny lae zarazem
ostry aromat i gorzkawy smak. Obecnie niestety u nas zapomniany, (jak
widac z twojego listu), na co wplynela zarowno wysoka cena (uchodzi za
najdrozsza z przypraw), brak go w sklepach za PRLu jak i ochodzenie w
nowoczesnej kuchni od obfitego przyprawiania potraw.
Byl u nas stosowany jako dodatek do ciast, zwlaszca bab, ktorym nadawal
kolor i aromat. Ponadto do Ponadto do rosolow i innych zup, do sosow,
flakow, potraw rybnych. Wkuchni europejskiej nieodzowny skladnik
bouillabaisse, paelli i rizotta po mediolansku. Na slodko dodawany do
ryzu gotowanego w mleku, puddingow i ciast. Takze skaldnik wielu
nalewek.
Wladyslaw
|