Data: 2001-02-08 06:21:26
Temat: Re: Szafran
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Mary <m...@p...pl> wrote:
> Witam wszystkich grupowiczów!
> Ostatnio dosta"am szafran i w"aściwie nie wiem do czego mogę tę przyprawę
> dodać. Czy macie jakiś ciekawy przepis?
>
> Mary
Szafran byl ulubiona przyprawa w sredniowieczu i w okresie renesansu.
Byl takze stosowany jako barwnik i skladnik perfum. W kuchni polskiej
utrzymal sie jeszcze dluzej, byl chetnie stosowany do XIX w. Ma
intensywny zolto-pomaranczowy kolor,, specyficzny subtelny lae zarazem
ostry aromat i gorzkawy smak. Obecnie niestety u nas zapomniany, (jak
widac z twojego listu), na co wplynela zarowno wysoka cena (uchodzi za
najdrozsza z przypraw), brak go w sklepach za PRLu jak i ochodzenie w
nowoczesnej kuchni od obfitego przyprawiania potraw.
Byl u nas stosowany jako dodatek do ciast, zwlaszca bab, ktorym nadawal
kolor i aromat. Ponadto do Ponadto do rosolow i innych zup, do sosow,
flakow, potraw rybnych. Wkuchni europejskiej nieodzowny skladnik
bouillabaisse, paelli i rizotta po mediolansku. Na slodko dodawany do
ryzu gotowanego w mleku, puddingow i ciast. Takze skaldnik wielu
nalewek.
Wladyslaw
|