Data: 2001-02-08 07:57:23
Temat: Re: Szafran
Od: Gamon' <r...@r...prv.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wladyslaw Los wrote:
[...] na co wplynela zarowno wysoka cena (uchodzi za
> najdrozsza z przypraw),
Dziwisz sie? Jelsi trzeba tyle tych roslinek wychodowac, zeby z nich
odrobine szfranu uzyskac, to nie ma sie co dziwic.
> brak go w sklepach za PRLu jak i ochodzenie w
> nowoczesnej kuchni od obfitego przyprawiania potraw.
Mysle, ze nie ma na to wplywu odchodzenie od ostrego przyprawiania:
mozesz np. nie uzywac chilli, zeby potrawa nie byla ostra, albo mozesz
uzyc w rozsadnej ilosci i tez nie bedzie ostra, ale zyska mily smaczek.
Podobnie z szafranem.
Mysle ze jedynie cena i po prostu przemijajaca na rozne przyprawy moda
spowodowaly, ze szfaran zostal troche zapomniany. Na szczescie znowu
zaczyna wracac...
Pozdrawiam,
robal.
|