Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Małgorzata Kasiewicz" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Szal przetwarzania.. pomocy! Jak zrobic syrop?
Date: Sun, 29 Jun 2003 11:01:44 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 32
Message-ID: <bdm9kt$l5r$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <bdkumk$f1n$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pi141.wroclaw.sdi.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1056877021 21691 217.96.152.141 (29 Jun 2003 08:57:01
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 29 Jun 2003 08:57:01 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:161443
Ukryj nagłówki
Witam
Z pokolenia na pokolenie przekazuje się w mojej rodzinie że najsmaczniejszy,
najbardziej aromatyczny wychodzi syrop z malin robiony tak:
kilogram malin - kilogram cukru ( może być 1,5 kg cukru)
maliny po przebraniu przesypujemy warstwami cukru w słoju, który to po
napełnieniu
owija się gazą i odstawia w ciemne miejsce.Gdy maliny opadną na dno syrop
zlać do słoiczków.
Ja je pasteryzuję.
Pozdrowienia
Małgorzata
Użytkownik "kai" <k...@b...pl> napisał w wiadomości
news:bdkumk$f1n$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam wszystkich czeresniowo - malinowo.
>
> Po szale truskawkowo - czeresniowym w mojej glowie narodzil sie kolejny
> pomysl przetworczy. Narodzil sie on jako efekt koncowy - gesty, slodki,
> lepki, pachnacy sloncem, smakujacy owocem syrop malinowy. Natomiast mam
> powazny problem w przemienienie tych slicznych, nagrzanych sloncem owocow
w
> taki syropek. Wymyslilam uzycie sokownika, ale uprzedzono mnie, ze wtedy
> wyjdzie sok, a nie syrop. Myslalam o zagotowaniu malin z cukrem i
> przetarciu, ale wtedy wyjdzie fusasty mus.
> Moze ktos ma jakies sprawdzone metody?
>
> Pozdrawiam
> kai
>
>
|