Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!news.me
max.krakow.pl!mercury.newsgate.pl!newsgate.pl
From: b...@d...com.pl (Herbatka)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Szalwia
Date: 20 Jun 2000 21:42:28 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 34
Sender: r...@m...newsgate.pl
Message-ID: <004201bfdaef$0521bfc0$bc0ca0d4@tea>
NNTP-Posting-Host: mercury.newsgate.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Complaints-To: n...@n...pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:30005
Ukryj nagłówki
From: Kasia L. <U...@o...com.pl>
To: p...@n...pl <p...@n...pl>
Date: 20 czerwca 2000 21:00
Subject: Odp: Szalwia
>Ziolka wysialam w marcu, tak jak trzeba i wszystkie ( szalwia, bazylia,
>tymianek, oregano) pieknie wyrosly tylko ten rozmaryn taki oporny. Stoi na
>zewnatrz ale w zacisznym miejscu,ma duzo slonca, czesto go podlewam (ponoc
>ma miec stala wilgotnosc) a on itak nie chce rosnac :).
Widocznie uparciuszek jakis - ale dalabym mu szanse mimo wszystko :-) (moze
to wina nasion ???)
Bazylie mam w dwoch
>odmianach drobnolistna i taka, ktora spotyka sie najczesciej (nie mam
>pojecia jak sie nazywa bo "posialam" :) gdzies opakowanie) ale widzialam
tez
>ostatnio odmiane czerwona. Ciekawe czy rozni sie smakiem.
>
>Kasia L.
Pierwsze slysze o czerwonej - prosba - jesli bedziesz cos z nia
eksperymatnowac napisz, jak wyszlo. Ja hoduje zwykle taka normalna (my na
nia mowimy wielkolistna - ale to takie prywatne okreslenie - nie wiem jak
sie fachowo nazywa) a kiedys z Niemiec przywiozlam sobie bazylie cytrynowa.
Nasiona maja juz ponad 6 lat a nadal kielkuja jak dzikie i roslinki rosna
bezproblemowo - jesli taka dostaniesz to polecam - bardzo pieknie i
intensywnie pachnie - ma wlasnie taka cytrynowa nutke - bardzo dobrze
komponuje sie dzieki temu w letnich potrawach Z pomidorami na przyklad.
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
|