Data: 2005-03-12 16:35:25
Temat: Re: Szampan? Jak zrobić?
Od: "JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "dzudzu" <d...@r...pl>
[...].
> A jeszcze z szampionem (to taka lemoniada z b(om)belkami dla
dorosłych)...
> Tylko, czy szampion pasowałby do tej śmietany z koperkiem?
> Jak myslisz Madziu?
> d.
Nie wiesz jak zrobić?
Dla ubogich tak:
1. Koniak 10 g
2. Syrop cukrowy 60-100 g [w proporcji 2 ml / 1 dag]
3. WINO 0,75 l
4. Kwasek cytrynowy 8 g
5. Soda 2 g
Wlewasz do butelki po szampanie w podanej wyżej kolejności i
błyskawicznie korkujesz i drutujesz.
Dla smakoszy tak:
Wino 0,75 l + 10 g cukru + drożdże Champagne.
Wlać [do butelki po szampanie], wsypać zakorkować i przechowywać
początkowo do rozpoczęcia fermentacji w temp. 15-18*C a potem w temp.
8-10*C.
--
Pozdrawiam, Jerzy
|