Data: 2000-02-28 11:00:19
Temat: Re: Szarlotka
Od: "Joanna" <j...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jedna - to najprostsza szarlotka pod sloncem:
szklanka maki+szklankacukr+szklanka kaszki manny+1 lyzeczka proszku do
pieczenia
kilogram jablek obranych i startych na tarce jarzynowej
pol kostki margaryny
cynamon,
na dno posmarowanej formy wysypujemy rownomiernie 1/3 masy sypkiej, na to
ukladamy 1/2 masy mokrej (jablka), posypujemy cynamonem, na to znowu 1/3
masy sypkiej, na to masa mokra, cynamon, masa sypka, a na to pokrojona w
wiorki margaryna.
Do piekarnika az do zrumienienia. Smakuje najlepiej z bita smietana.
A druga - nazywa sie Usmiech tesciowej - wczoraj robilam ja pierwszy raz,
ale bardzo nam smakowala:
1 kg jablek pokrojonych w osemki, 2 budynie waniliowe ugotowane w 3
szklankach mleka, kruche ciasto (3 szklanki maki, 3/4 szklanki cukru pudru,
lyczeczka proszku do pieczenia, skorka cytrynowa, kostka margaryny, 2
zoltka, 1 jajko, 2 lyzki kwasnej smietany).
Kruche ciasto dzielimy na 2, rozwalkowujemy na dno blachy, na tym kladziemy
jablka, pokrywamy je budyniem (cieplym), na wierzch - warstwa rozwalkowanego
ciasta. Piec 45 minut. Po wyjeciu z piekarnika posypac grubo cukrem pudrem -
mozna jesc jeszcze cieple...
j...@p...pl (Joanna)
ICQ #23635022
jodo napisał(a) w wiadomości: <7CPt4.7019$WD.166602@news.tpnet.pl>...
>Czy ktos zna dobry przepis na szarlotke???
>
>Pozdrawiam
>Joanna
>
>
|