Data: 2002-05-09 20:09:25
Temat: Re: Szczaw
Od: "Rena" <r...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Moze ktos polecic jakies przepisy w ktorych mozna wykorzystac szczaw
(oprocz
> zupy szczawiowej oczywiscie)?
szczaw inaczej
==========
Składniki:
4 kubki posiekanych lisci szczawiu bez zylek
1/3 kubka pietruszki (natka)
2 zabki czosnku (jak kto lubi) posiekane
1/3 kubka parmezanu startego
1/4 kubka orzeszkow piniowych (nie mialam akurat i dalam zamiast migdaly w
platkach przyrumienione) zmielone
1/2 lyzeczki soli
1/4 kubka oliwy
Przepis:
Szczaw zmiksowac i wszystko miksujac dodac
wychodzi gesta pasta zielona.
Ugotowac makaron al dente ("na zab") czyli nie za miekko, wzielam wloskie
spaghetti polamane na kawalki wymieszcac 3/4 kubka pesto szczawiowego i 2/3
kubka goracej wody do tego makaron wmieszczac i jest super makaron zielony.
Nadesłał(a): Rena , dnia: 2001-06-14
Źródło / autor: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,autor:"B.Z."
chłodnik szczawiowy
==============
Składniki:
2 buraczki mlode
150 g szczawiu
2 opakowania kefiru
pol szkl. smietany
2 ogorki
peczek rzodkiewek
szczypiorek
koperek
sol
pieprz
cukier
2 jajka
Przepis:
buraki myjemy i gotujemy, kroimy w slupki. szczaw myjemy, siekamy, gotujemy
i studzimy. ogorki i rzodkiewki kroimy w kostke. siekamy koperek i
szczypiorek. mieszamy skladniki i wrzucamy do kefiru polaczonego ze
smietana. dodajemy botwinke z wywarem. mieszamy, doprawiamy sola, pieprzem i
cukrem do smaku. jajka ugotowane i pokrojone na cwiartki rozkladamy na
talerze, wlewamy chlodnik i podajemy z mlodymi ziemniakami.
Nadesłał(a): Rena , dnia: 2001-08-25
Źródło / autor: Super Linia - miesięcznik promujący zdrowy styl życia nr
8/2001
|