Data: 2006-04-09 18:51:35
Temat: Re: Szkodliwe mikrofale?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Aicha" <b...@m...pl> wrote in message
news:e1bkpv$2l3$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Wladyslaw Los" napisał:
>
>> Mikrofalówka nie wytwarza wyższych temperatur niż inne metody
>> gotowania i nie może to być przyczyną rozkładu przeciwutleniaczy.
>
> Myślę, że o widmo fal chodzi, a nie o temperaturę. Skoro ultradźwieki
> potrafią rozbijać całe komórki to dlaczego mikrofale nie mogłyby
> rozbijać pewnych wiązań chemicznych?
>
> Pozdrawiam - Aicha
Działanie mikrofal polega na rozgrzaniu wody w tkankach nawet do pary,
jednocześnie (prawie) w całej objętości, dzięki czemu produkt podlega
obróbce termicznej równocześnie w całej masie, zachowując w ten sposób
witaminy i inne związki w małym stopniu uszkodzone, denaturyzacji podlegają
głównie białka, a o to nam najwięcej chodzi. Dlatego czas obróbki jest taki
krótki. Otrzymujemy produkt bezpieczny, gdyż giną bakterie, przetrwalniki,
wirusy, oraz wszystkie organizmy wyższe...
|