« poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2016-05-12 13:23:01
Temat: Re: Szparagowe pysznościDnia Wed, 11 May 2016 22:38:10 +0200, wolim napisał(a):
> W dniu 2016-05-11 o 22:07, Ikselka pisze:
>> Dnia Wed, 11 May 2016 21:10:49 +0200, wolim napisał(a):
>>
>>> Ja się
>>> pytam - dlaczego te nasze polskie takie drogie, skoro, z reguły, prosto
>>> z pola, bez kosztów transportu, sprzedawane? No i rozliczane bez
>>> spreadu, chyba że policzymy spread na hrywnie. Wszak u nas te truskawki
>>> rwane przez urodziwe Ukrainki :)
>>
>> Właśnie dlatego.
>
> Czyli dlaczego? Bo rwane przez Ukrainki? Rwane przez Polki byłyby tańsze?
>
OMG 3-|
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2016-05-12 13:23:39
Temat: Re: Szparagowe pysznościDnia Thu, 12 May 2016 01:25:06 +0200, Animka napisał(a):
> W dniu 2016-05-11 o 10:13, FEniks pisze:
>> W dniu 10.05.2016 o 22:49, Animka pisze:
>>> W dniu 2016-05-10 o 15:00, FEniks pisze:
>>>>
>>>> Zielone szparagi pokroić na 2-centymetrowe kawałki i zblanszować lub
>>>> krótko obgotować na parze (główki wrzucić pod koniec). W rondelku
>>>> wymieszać żółtko z 1-2 łyżkami soku z cytryny, dodać do tego
>>>> śmietankę (ok. pół szklanki), sól, pieprz, odrobinę cukru, gałkę i
>>>> ogrzewać na małym ogniu, aż zgęstnieje. Cały czas intensywnie
>>>> mieszać, a jeszcze lepiej - ubijać trzepaczką! Wrzucić łyżkę
>>>> startego sera pecorino, poszatkowany koperek, pokrojoną szynkę
>>>> wędzoną, zblanszowane szparagi i wymieszać wszystko z ugotowanym
>>>> makaronem.
>>>> Żyć nie umierać! :)))
>>>>
>>> Takie jak wyżej mnie nie przekonuje, nawet wręcz odrzuca.
>>
>> Bo to jest przepis dla zdecydowanie ponad 47kg. ;)
>>
>>
>
> Już wolalabym sama frytki zjeść. Czubaty plaski duży talerz :-)
No to czubaty, czy płaski?
;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2016-05-12 13:24:58
Temat: Re: Szparagowe pysznościDnia Thu, 12 May 2016 01:28:30 +0200, Animka napisał(a):
> W dniu 2016-05-11 o 10:18, FEniks pisze:
>> W dniu 11.05.2016 o 06:59, bbjk pisze:
>>> W dniu 16-05-10 o 15:00, FEniks pisze:
>>>
>>>> A Wasze ulubione? Poza tymi z masłem, bo to wiadomo.
>>>
>>> Zielone surowe, chrupane jak kalarepka.
>>> Dla mnie najlepsze. Albo w sałatce, jak u Qry lub w innej. Jednak
>>> solo najchętniej.
>>> Z masłem średnio, jeśli już, to z sosem holenderskim.
>>
>> Moje ulubione z sosem holenderskim. Ale skoro tak polecacie surowiznę,
>> to chyba w końcu się przełamię.
>>
>>> W ogóle do szparagów mam stosunek umiarkowanie entuzjastyczny, za to
>>> czekam na sezon truskawkowy. I czereśniowy tym bardziej.
>>
>> Truskawki u nas w pełni, ale oczywiście na razie głównie te
>> hiszpańskie. I są bardzo dobre! Może nie tak jak nasze, ale ja nie
>> narzekam i od tygodnia zajadam się nimi niemal co dzień.
>>
>>
> Za truskawkami doslownie sie trzęslam. Zjadlam jedna (jakiś inny smak),
> tą zagramaniczną ze 3 lata temu i się strasznie zatrulam.
> Teraz omijam z daleka takie truskawki. Czekam na polskie.
Ja też. Jesienią znów posadzę własne - kupnych z zasady brzydzę się jeść.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2016-05-12 13:27:18
Temat: Re: Szparagowe pysznościW dniu 12.05.2016 o 01:25, Animka pisze:
>
> Już wolalabym sama frytki zjeść. Czubaty plaski duży talerz :-)
Smacznego!
Ewa, znad szparagowej zupy :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
35. Data: 2016-05-12 13:31:24
Temat: Re: Szparagowe pysznościDnia Thu, 12 May 2016 11:23:58 +0200, FEniks napisał(a):
> W dniu 12.05.2016 o 01:28, Animka pisze:
>> W dniu 2016-05-11 o 10:18, FEniks pisze:
>>> W dniu 11.05.2016 o 06:59, bbjk pisze:
>>>> W dniu 16-05-10 o 15:00, FEniks pisze:
>>>>
>>>>> A Wasze ulubione? Poza tymi z masłem, bo to wiadomo.
>>>>
>>>> Zielone surowe, chrupane jak kalarepka.
>>>> Dla mnie najlepsze. Albo w sałatce, jak u Qry lub w innej. Jednak
>>>> solo najchętniej.
>>>> Z masłem średnio, jeśli już, to z sosem holenderskim.
>>>
>>> Moje ulubione z sosem holenderskim. Ale skoro tak polecacie
>>> surowiznę, to chyba w końcu się przełamię.
>>>
>>>> W ogóle do szparagów mam stosunek umiarkowanie entuzjastyczny, za to
>>>> czekam na sezon truskawkowy. I czereśniowy tym bardziej.
>>>
>>> Truskawki u nas w pełni, ale oczywiście na razie głównie te
>>> hiszpańskie. I są bardzo dobre! Może nie tak jak nasze, ale ja nie
>>> narzekam i od tygodnia zajadam się nimi niemal co dzień.
>>>
>>>
>> Za truskawkami doslownie sie trzęslam. Zjadlam jedna (jakiś inny
>> smak), tą zagramaniczną ze 3 lata temu i się strasznie zatrulam.
>> Teraz omijam z daleka takie truskawki. Czekam na polskie.
>
> Odnoszę wrażenie, że jesteś bardzo pechowym konsumentem. ;)
>
A ja, że bardziej wybrednym - jak ja.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
36. Data: 2016-05-12 14:31:38
Temat: Re: Szparagowe pysznościW dniu 12.05.2016 o 13:31, Ikselka pisze:
> Dnia Thu, 12 May 2016 11:23:58 +0200, FEniks napisał(a):
>
>> W dniu 12.05.2016 o 01:28, Animka pisze:
>>> W dniu 2016-05-11 o 10:18, FEniks pisze:
>>>> W dniu 11.05.2016 o 06:59, bbjk pisze:
>>>>> W dniu 16-05-10 o 15:00, FEniks pisze:
>>>>>
>>>>>> A Wasze ulubione? Poza tymi z masłem, bo to wiadomo.
>>>>> Zielone surowe, chrupane jak kalarepka.
>>>>> Dla mnie najlepsze. Albo w sałatce, jak u Qry lub w innej. Jednak
>>>>> solo najchętniej.
>>>>> Z masłem średnio, jeśli już, to z sosem holenderskim.
>>>> Moje ulubione z sosem holenderskim. Ale skoro tak polecacie
>>>> surowiznę, to chyba w końcu się przełamię.
>>>>
>>>>> W ogóle do szparagów mam stosunek umiarkowanie entuzjastyczny, za to
>>>>> czekam na sezon truskawkowy. I czereśniowy tym bardziej.
>>>> Truskawki u nas w pełni, ale oczywiście na razie głównie te
>>>> hiszpańskie. I są bardzo dobre! Może nie tak jak nasze, ale ja nie
>>>> narzekam i od tygodnia zajadam się nimi niemal co dzień.
>>>>
>>>>
>>> Za truskawkami doslownie sie trzęslam. Zjadlam jedna (jakiś inny
>>> smak), tą zagramaniczną ze 3 lata temu i się strasznie zatrulam.
>>> Teraz omijam z daleka takie truskawki. Czekam na polskie.
>> Odnoszę wrażenie, że jesteś bardzo pechowym konsumentem. ;)
>>
> A ja, że bardziej wybrednym - jak ja.
A to ci pech!
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
37. Data: 2016-05-12 16:56:15
Temat: Re: Szparagowe pysznościDnia Thu, 12 May 2016 14:31:38 +0200, FEniks napisał(a):
> W dniu 12.05.2016 o 13:31, Ikselka pisze:
>> Dnia Thu, 12 May 2016 11:23:58 +0200, FEniks napisał(a):
>>
>>> W dniu 12.05.2016 o 01:28, Animka pisze:
>>>> W dniu 2016-05-11 o 10:18, FEniks pisze:
>>>>> W dniu 11.05.2016 o 06:59, bbjk pisze:
>>>>>> W dniu 16-05-10 o 15:00, FEniks pisze:
>>>>>>
>>>>>>> A Wasze ulubione? Poza tymi z masłem, bo to wiadomo.
>>>>>> Zielone surowe, chrupane jak kalarepka.
>>>>>> Dla mnie najlepsze. Albo w sałatce, jak u Qry lub w innej. Jednak
>>>>>> solo najchętniej.
>>>>>> Z masłem średnio, jeśli już, to z sosem holenderskim.
>>>>> Moje ulubione z sosem holenderskim. Ale skoro tak polecacie
>>>>> surowiznę, to chyba w końcu się przełamię.
>>>>>
>>>>>> W ogóle do szparagów mam stosunek umiarkowanie entuzjastyczny, za to
>>>>>> czekam na sezon truskawkowy. I czereśniowy tym bardziej.
>>>>> Truskawki u nas w pełni, ale oczywiście na razie głównie te
>>>>> hiszpańskie. I są bardzo dobre! Może nie tak jak nasze, ale ja nie
>>>>> narzekam i od tygodnia zajadam się nimi niemal co dzień.
>>>>>
>>>>>
>>>> Za truskawkami doslownie sie trzęslam. Zjadlam jedna (jakiś inny
>>>> smak), tą zagramaniczną ze 3 lata temu i się strasznie zatrulam.
>>>> Teraz omijam z daleka takie truskawki. Czekam na polskie.
>>> Odnoszę wrażenie, że jesteś bardzo pechowym konsumentem. ;)
>>>
>> A ja, że bardziej wybrednym - jak ja.
>
> A to ci pech!
>
Dla Ciebie, czy dla truskawek?
3-]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
38. Data: 2016-05-14 13:23:32
Temat: Re: Szparagowe pysznościW dniu 12.05.2016 o 02:08, Animka pisze:
> W dniu 2016-05-11 o 21:42, FEniks pisze:
>> W dniu 11.05.2016 o 20:59, wolim pisze:
>>>
>>> A ja tam za szparagami nie przepadam. Dla mnie jakieś takie wodniste
>>> i bez smaku, ale może nie umiem zrobić?
>>
>> Może. Ale przecież nie wszystko jest obowiązek lubić.
>>
>>> Zdecydowanie wolę fasolkę szparagową. W każdej postaci, ale
>>> najlepsza z bułką tartą na maśle :)
>>
>> Ja też lubię bardzo. Ale na fasolkę to trzeba jeszcze dłużej czekać
>> niż na truskawki.
>>
>>
>
> Ta zielona zamrożona w torebkach też jest dobra.
W porównaniu ze świeżą - zjadliwa. Tak jak mrożone truskawki.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
39. Data: 2016-05-21 22:09:22
Temat: Re: Szparagowe pysznościW dniu 10.05.2016 o 16:55, Qrczak pisze:
>
> Każde poza tymi z masłem... hihi
> A od ubiegłego roku zielone, surowe, pokrojone w kawałki (też mogą być
> 2 cm), do tego pomidorki koktajlowe (lub inne drobne, np. smakują nam
> te papryczkowe z Biedy), ogórek zielony (lub seler naciowy) polane
> sosem z oliwy orzechowej, balsamico, nalewki malinowej i odrobiny miodu.
> Wspomnianą surowiznę można "zwiększyć objętościowo" sałatą jakąś
> (poszarpaną endywią, rzymską czy inną rukolą) oraz udekorować
> uprażonymi ziarnami lub kiełkami (ostatnio hitem są u mnie stir fry)
Taką sałatkę zrobiłam:
http://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/cytrynowa-
salatka-z-rukoli-i-szparagow/
Szparagi sparzyłam, bo zupełnie surowe mi jednak nie odpowiadają. Do
sałatki dodałam jeszcze prażone orzeszki piniowe i płatki pecorino.
Pychotka!
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
40. Data: 2016-06-01 22:03:37
Temat: Re: Szparagowe pysznościDnia 2016-05-10 15:10, obywatel Waldemar uprzejmie donosi:
>
> Zielone: pokrojone na ww kawałki, na patelnię i podsmażyć na maśle.
> Dodać miodu łyżeczkę, trochę pomerdać łopatką, dodać octu balsamico. Jak
> gotowe, można dodać pokrojone na kawałki truskawki.
Ciekawe doświadczenie.
Q
--
Niektórzy zarzucają mi bycie szowinistą, a ja zawsze w takiej sytuacji
powtarzam, że to nieprawda, bo szowiniści to tacy goście, którzy
uważają, że kobieta powinna siedzieć w kuchni.
Ja natomiast uważam, że w kuchni też może coś popsuć.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |