« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2016-04-09 15:25:52
Temat: Oliwa z dodatkamiRaczej jestem bardziej jedzący niż gotujący więc zapytam. Dostałem
kilkanaście papryczek chilli. Zielone i czerwone. Zjeść tego wszystkiego
nie zjem. Wiem że kosztują grosze i mógłbym je wyrzucić no ale jak
dostałem to wykorzystam. Najprościej będzie je wrzucić do oliwy. Pokroić
wzdłuż i wrzucić do oliwy ale mniej więcej jakie proporcje? Coś jeszcze
dołożyć? Można to samo zrobić ale z olejem rzepakowym zamiast oliwy?
Mam taką fajną "kwadratową" butelkę po jakimś winie. Pewnie by się
nadawała do takiego zalania papryczek tylko ona ma korek z korka :) Nie
przeszkadza to przy oliwie? No i jak długo te paryczki mogą leżeć w tej
oliwie czy oleju?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2016-04-09 19:48:47
Temat: Re: Oliwa z dodatkamiW dniu .04.2016 o 15:25 Gee <bezmejla.pl> pisze:
> Raczej jestem bardziej jedzący niż gotujący więc zapytam. Dostałem
> kilkanaście papryczek chilli. Zielone i czerwone. Zjeść tego wszystkiego
> nie zjem. Wiem że kosztują grosze i mógłbym je wyrzucić no ale jak
> dostałem to wykorzystam. Najprościej będzie je wrzucić do oliwy. Pokroić
> wzdłuż i wrzucić do oliwy ale mniej więcej jakie proporcje? Coś jeszcze
> dołożyć? Można to samo zrobić ale z olejem rzepakowym zamiast oliwy?
> Mam taką fajną "kwadratową" butelkę po jakimś winie. Pewnie by się
> nadawała do takiego zalania papryczek tylko ona ma korek z korka :) Nie
> przeszkadza to przy oliwie? No i jak długo te paryczki mogą leżeć w tej
> oliwie czy oleju?
Cześć!
Trudno doradzać, bo wiele zależy od indywidualnego smaku :)
Podpowiem najbanalniej:
https://www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=oliwa+z+papryczk
ami+przepis
Tutaj konkretniej, ale też przykładowo:
http://healthandthecity.pl/aromatyczna-oliwa-smakowa
/
Tak samo proponuję szukać przepisów z olejem rzepakowym, który tak samo
nadaje się do aromatyzowania. A jest praktycznie równie zdrowy, co oliwa.
Oraz wpisuje się w najnowszą modę na spożywanie produktów sezonowych i
lokalnych.
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2016-04-09 20:08:05
Temat: Re: Oliwa z dodatkamiUżytkownik "Trefniś" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:o...@t...home...
W dniu .04.2016 o 15:25 Gee <bezmejla.pl> pisze:
> Raczej jestem bardziej jedzący niż gotujący więc zapytam. Dostałem
> kilkanaście papryczek chilli. Zielone i czerwone. Zjeść tego wszystkiego
> nie zjem. Wiem że kosztują grosze i mógłbym je wyrzucić no ale jak
> dostałem to wykorzystam. Najprościej będzie je wrzucić do oliwy. Pokroić
> wzdłuż i wrzucić do oliwy ale mniej więcej jakie proporcje? Coś jeszcze
> dołożyć? Można to samo zrobić ale z olejem rzepakowym zamiast oliwy?
> Mam taką fajną "kwadratową" butelkę po jakimś winie. Pewnie by się
> nadawała do takiego zalania papryczek tylko ona ma korek z korka :) Nie
> przeszkadza to przy oliwie? No i jak długo te paryczki mogą leżeć w tej
> oliwie czy oleju?
Cześć!
Trudno doradzać, bo wiele zależy od indywidualnego smaku :)
Podpowiem najbanalniej:
https://www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=oliwa+z+papryczk
ami+przepis
Tutaj konkretniej, ale też przykładowo:
http://healthandthecity.pl/aromatyczna-oliwa-smakowa
/
Tak samo proponuję szukać przepisów z olejem rzepakowym, który tak samo
nadaje się do aromatyzowania. A jest praktycznie równie zdrowy, co oliwa.
Oraz wpisuje się w najnowszą modę na spożywanie produktów sezonowych i
lokalnych.
--
Trefniś
====================
Jeśli zdecydujesz się na oliwę/olej rzepakowy z dodatkami
roślinnymi to uważaj na taki aspekt.
Kiedy już zużyjesz część tej oliwy/oleju i zacznie wystawać nad
powierzchnię kawałek tej "zieleniny" to może szybciutko pojawić
się na niej pleśń. Trzeba pilnować, żeby całość była zanurzona
pod powierzchnią.
A papryczki najprościej jest wysuszyć. Ja przygotowuję jesienią
kilka sznureczków (dokładniej nitek) z nanizanymi strączkami
ostrej papryki. Potem przez całą zimę są "pod ręką".
P
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2016-04-09 21:03:51
Temat: Re: Oliwa z dodatkamiDnia Sat, 9 Apr 2016 15:25:52 +0200, Gee napisał(a):
> Raczej jestem bardziej jedzący niż gotujący więc zapytam. Dostałem
> kilkanaście papryczek chilli. Zielone i czerwone. Zjeść tego wszystkiego
> nie zjem. Wiem że kosztują grosze i mógłbym je wyrzucić no ale jak
> dostałem to wykorzystam. Najprościej będzie je wrzucić do oliwy. Pokroić
> wzdłuż i wrzucić do oliwy ale mniej więcej jakie proporcje? Coś jeszcze
> dołożyć? Można to samo zrobić ale z olejem rzepakowym zamiast oliwy?
> Mam taką fajną "kwadratową" butelkę po jakimś winie. Pewnie by się
> nadawała do takiego zalania papryczek tylko ona ma korek z korka :) Nie
> przeszkadza to przy oliwie? No i jak długo te paryczki mogą leżeć w tej
> oliwie czy oleju?
Se ususz. Dopiero wtedy wrzuć do oliwy, bo wrzucone świeże sfermentują i
tyle.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2016-04-09 21:46:49
Temat: Re: Oliwa z dodatkamiW dniu 2016-04-09 o 15:25, Gee pisze:
> Raczej jestem bardziej jedzący niż gotujący więc zapytam. Dostałem
> kilkanaście papryczek chilli. Zielone i czerwone. Zjeść tego wszystkiego
> nie zjem. Wiem że kosztują grosze i mógłbym je wyrzucić no ale jak
> dostałem to wykorzystam. Najprościej będzie je wrzucić do oliwy. Pokroić
> wzdłuż i wrzucić do oliwy ale mniej więcej jakie proporcje? Coś jeszcze
> dołożyć? Można to samo zrobić ale z olejem rzepakowym zamiast oliwy?
> Mam taką fajną "kwadratową" butelkę po jakimś winie. Pewnie by się
> nadawała do takiego zalania papryczek tylko ona ma korek z korka :) Nie
> przeszkadza to przy oliwie? No i jak długo te paryczki mogą leżeć w tej
> oliwie czy oleju?
Uduś z cebulą, słodką papryką i pomidorami, zmiksuj lub przetrzyj przez
sito, wrzuć gorące do małych słoiczków, zakręć, odwróć do góry dnem i
ciesz się ostrym sosem paprykowym do kanapek, spaghetti, lecza, itp.
Albo zamarynuj. Będzie stało całą zimę.
Do buteleczki oliwy, to wystarczy jedną papryczkę wrzucić, żeby nabrała
ostrości i charakteru. Jak masz więcej, to i oliwy musisz mieć
odpowiednio dużo.
Zawsze możesz też zrobić wódkę a'la Nemiroff. Ta się nie psuje :)
Pozdrawiam,
MW
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |