Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Oliwa z dodatkami
Date: Sat, 09 Apr 2016 19:48:47 +0200
Organization: private
Lines: 52
Message-ID: <o...@t...home>
References: <570902dd$0$22820$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 178-37-184-182.adsl.inetia.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1460224132 4647 178.37.184.182 (9 Apr 2016 17:48:52
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 9 Apr 2016 17:48:52 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:371341
Ukryj nagłówki
W dniu .04.2016 o 15:25 Gee <bezmejla.pl> pisze:
> Raczej jestem bardziej jedzący niż gotujący więc zapytam. Dostałem
> kilkanaście papryczek chilli. Zielone i czerwone. Zjeść tego wszystkiego
> nie zjem. Wiem że kosztują grosze i mógłbym je wyrzucić no ale jak
> dostałem to wykorzystam. Najprościej będzie je wrzucić do oliwy. Pokroić
> wzdłuż i wrzucić do oliwy ale mniej więcej jakie proporcje? Coś jeszcze
> dołożyć? Można to samo zrobić ale z olejem rzepakowym zamiast oliwy?
> Mam taką fajną "kwadratową" butelkę po jakimś winie. Pewnie by się
> nadawała do takiego zalania papryczek tylko ona ma korek z korka :) Nie
> przeszkadza to przy oliwie? No i jak długo te paryczki mogą leżeć w tej
> oliwie czy oleju?
Cześć!
Trudno doradzać, bo wiele zależy od indywidualnego smaku :)
Podpowiem najbanalniej:
https://www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=oliwa+z+papryczk
ami+przepis
Tutaj konkretniej, ale też przykładowo:
http://healthandthecity.pl/aromatyczna-oliwa-smakowa
/
Tak samo proponuję szukać przepisów z olejem rzepakowym, który tak samo
nadaje się do aromatyzowania. A jest praktycznie równie zdrowy, co oliwa.
Oraz wpisuje się w najnowszą modę na spożywanie produktów sezonowych i
lokalnych.
--
Trefniś
|