Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neost
rada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Subject: Re: Oliwa z dodatkami
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <570902dd$0$22820$65785112@news.neostrada.pl>
From: wolim <n...@p...tu>
Date: Sat, 9 Apr 2016 21:46:49 +0200
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:38.0) Gecko/20100101
Thunderbird/38.7.2
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <570902dd$0$22820$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 26
Message-ID: <57095c2b$0$699$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 176.120.122.22.telemedia.pl
X-Trace: 1460231211 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 699 176.120.122.22:64236
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:371347
Ukryj nagłówki
W dniu 2016-04-09 o 15:25, Gee pisze:
> Raczej jestem bardziej jedzący niż gotujący więc zapytam. Dostałem
> kilkanaście papryczek chilli. Zielone i czerwone. Zjeść tego wszystkiego
> nie zjem. Wiem że kosztują grosze i mógłbym je wyrzucić no ale jak
> dostałem to wykorzystam. Najprościej będzie je wrzucić do oliwy. Pokroić
> wzdłuż i wrzucić do oliwy ale mniej więcej jakie proporcje? Coś jeszcze
> dołożyć? Można to samo zrobić ale z olejem rzepakowym zamiast oliwy?
> Mam taką fajną "kwadratową" butelkę po jakimś winie. Pewnie by się
> nadawała do takiego zalania papryczek tylko ona ma korek z korka :) Nie
> przeszkadza to przy oliwie? No i jak długo te paryczki mogą leżeć w tej
> oliwie czy oleju?
Uduś z cebulą, słodką papryką i pomidorami, zmiksuj lub przetrzyj przez
sito, wrzuć gorące do małych słoiczków, zakręć, odwróć do góry dnem i
ciesz się ostrym sosem paprykowym do kanapek, spaghetti, lecza, itp.
Albo zamarynuj. Będzie stało całą zimę.
Do buteleczki oliwy, to wystarczy jedną papryczkę wrzucić, żeby nabrała
ostrości i charakteru. Jak masz więcej, to i oliwy musisz mieć
odpowiednio dużo.
Zawsze możesz też zrobić wódkę a'la Nemiroff. Ta się nie psuje :)
Pozdrawiam,
MW
|