Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.astercity.net!ne
ws.aster.pl!not-for-mail
Message-ID: <1...@f...pl>
From: Magdalena Fabrykowska-Młotek <m...@n...sgh.waw.pl>
Subject: Re: Szybkowar-jaki lepiej?
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: Sun, 04 Feb 2007 17:37:50 +0100
References: <1...@f...pl> <7...@n...onet.pl>
User-Agent: KNode/0.10.4
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
Lines: 25
NNTP-Posting-Date: 04 Feb 2007 15:17:49 GMT
NNTP-Posting-Host: 62.121.92.21
X-Trace: 1170602269 mamut2.aster.pl 13199 62.121.92.21:45156
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:290363
Ukryj nagłówki
Secretgarden wrote:
> Dziękuję za szybszą i wyczerpującą odpowiedź:)
> Na zdjęciach zestawu 7+3 widziałam coś jakby podstawkę pod koszyk do
> gotowania,myślałam,że to powinno wystarczyć?
> Dania typu gulasz,bigos,gołąbki zwykle gotuję na dwa dni na prośbę moich
> głodomorów,podobnie jak najbardziej ulubione zupy.
> Jakie wymiary ma szybkowar i czy patelnia(ten mniejszy szybkowar) jest
> dobra do smażenia,śłyszałam różne niepochlebne opinie na ten temat?
Podstawa ma średnicę 22 cm. Wysokość? Musiałabym wykopać z szafki i
pomierzyć.
Mniejszy gar ma dno w wypukłe wypustki, które teoretycznie zapobiegają
przywieraniu podczas smażenia bez tłuszczu (w sumie i tak nie ma różnicy
czy z tłuszczem czy bez bo efekt jest ten sam). Tak na prawdę smażenie
polega na duszeniu. Wrzucasz mięcho na rozgrzaną patelnię, czekasz trochę
nie starając się odrywać. Po pewnym czasie odłazi samo jak soki
wyciekają. "Smażenie" z panierką raczej nie wchodzi w grę. Warzywa mi
przywierały. Ogólnie polecam tylko dla fanatyków zdrowej żywności i osób na
restrykcyjnej diecie.
--
Magdalena Fabrykowska Młotek
|