Data: 2005-01-24 12:38:25
Temat: Re: Szynka wieprzowa
Od: s...@o...pl (Sendi)
Pokaż wszystkie nagłówki
Dzięki dzięki
----- Original Message -----
From: "plitkin" <p...@i...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Friday, January 21, 2005 2:08 PM
Subject: Re: Szynka wieprzowa
> Wiec kilka slow wstepu:
> 1. Jest to danie kuchni Gruzinskiej, ale rozpowszechnione prawie w kazdym
> kraju WNP pod rozna nazwa i w troche odmienionej formie, wiec nie
> pretenduje na ten "JEDYNY SLUSZNY" przepis!
> 2. Generalnie (w oryginale) to sie robi z baraniny, ale ja robie z wieprza
> zawsze, gdyz baraninka drogawa w tym kraju (i dosc rzadka).
>
> Wiec tak: bierzesz ta szynke, kroisz jak na gulasz (albo drobniej).
> Bierzesz
> ziemniaki, kroisz w kostke (proporcje mniej wiecej 1-1 mieso-ziemniaki -
> mowie o ilosciowej proporcji "na oko"). Bierezsz pare pomidorow, baklazan,
> cebule, ostra papryke (czuszka).
> Miesko lepiej zeby tluste bylo, wiec nie obcinaj tluszczu.
> Miesko przyprawic, troche obsmazyc i troche poddusic (ale nie za duzo).
> Bierzesz naczynia do zapiekania (lepiej takie przykrywane garnuszki).
> Wykladasz do tego naczynia warstwami: miesko, baklazany (w kostke
> pokrojone), ziemniaki (posolic warstwe troche), na to cebula pokrojona.
> Mozna troche tej papryki ostrej wkroic. Aha: zapomnialem o czosnku - mozna
> caly zapiec (odda smaku troche), albo wycisnac.
> Dodajesz troche soku pomidorowego - mozna jeszcze troche rosolku). Walisz
> wszystko do piekarnika. Na krotko (10-15 min) przed zakonczeniem dodaj
> pomidory pokrojone w kostke, bez skorki. Po upieczeniu przekladasz do
> malych
> ladnych garnuszkow, od gory sos: mieszany majonez z ketchupem a na to
> zolty
> ser. Zapiekasz jeszcze ok. 5 min. az ser sie roztopi.
>
> Osobiscie ZAWSZE dodaje jeszcze grzyby (wole prawdziwe, niz pieczarki) -
> robie z suszonych, troche obgotowanych i obsmazonych telikatnie (tez taka
> warstwe robie. Ale gruzini robia z baraniny i BEZ grzybow (ja stanowczo
> polecam z grzybkami).
>
> PYCHA!!!
>
>
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|