Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Szynka z sarny Re: Szynka z sarny

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Szynka z sarny

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news
.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Han" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Szynka z sarny
Date: Sun, 5 Nov 2006 20:53:32 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 85
Message-ID: <eilflo$i26$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <eild8f$c39$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: ena50.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1162756600 18502 83.15.186.50 (5 Nov 2006 19:56:40 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 5 Nov 2006 19:56:40 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:282263
Ukryj nagłówki


Użytkownik "George" <s...@i...net.pl> napisał w wiadomości
news:eild8f$c39$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam
>
> Dostałem od znajomego myśliwego piękną szyneczkę z sarny i teraz mam
problem
> co z nią zrobić.
> Może ktoś zna jakiś sprawdzony i dobry przepis na potrawę z w/w dziczyzny.
> Będę bardzo zobowiązany za wszelkie sugestie.
-------1
Przepis na 1 kg szynki z sarny..
pieprz
200 g wędzonego boczku
suszone jagody jałowca
sól
brązowy sos

Oczyszczone, umyte mięso naszpikować słupkami boczku, mocno posolić i
posypać pieprzem. Brytfannę wyłożyć ok.130g boczku pokrojonego w cienkie
plastry, na to układać mięso, dodać jałowiec i piec wolno w piekarniku na
złoty kolor. Polewać często powstałym sosem. Podawać z brązowym sosem.
Pieczen super..
----
Zamarynowany w rosole szynka z sarniny, posolić, naszpikować słoniną i piec
w piecu przez 2 godziny, polewając z początku masłem, a gdy już nawpół
upieczony, kwaśną śmietaną zmieszaną z sosem z pod combra. Na kwadrans przed
wydaniem obsypać go lekko mąką, polać jeszcze kilka razy i wydać tak samo
pokrajany ugarnirowany jak poprzedni.
------------------2
rzepis na 0,5 kg udźca [szunka] sarny lub jelenia, renifera, pokrojone w
cienkie plastry
2 łyżki masła
2 obrane i pokrojone cebule
1 łyżka dobrej musztardy
2 łyżki sosu sojowego
3 szklanki mocnego bulionu mięsnego
2 łyżki mąki
2 szklanki śmietany
6 plastrów żółtego sera pokrojonego w kostkę
20 dkg grzybów pokrojonych w plastry
3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka żurawin lub porzeczek

Sposób przyrządzenia:
W dużym rondlu rozgrzać masło, obrumienić na nim mięso. Gdy mięso się
zarumieni dodajemy cebulę i grzyby, dusimy razem 5 minut mieszając, dodajemy
sos sojowy, bulion mięsny, żurawiny i musztardę. Dusimy na małym ogniu przez
20 minut. Śmietanę mieszamy z mąką i serem i dodajemy do rondla, a gdy
zacznie lekko wrzeć przyprawiamy solą i pieprzem, podgrzewamy mieszając.
Podajemy z brukselką i ziemniakami.
-----------------------------------3
Udziec sarni ...szynka
1/2 łyżki mielonego jałowica
1 łyżka soku z cytryny
boczek lub słoninka
1 łyżka masła
1/2 szklanki śmietany
sól
Marynata:
1 szklanka wina białego wytrawnego
8-10 jagód jałowica
zioła wg uznania
2-3 ziarna pieprzu
szczypta cukru
Sposób wykonania:
Marynatę z wina i przypraw zagotować. Umyte i osuszone mięso mocno
wygniatamy ręką, układamy w kamiennym garnku i zalewamy gorącą marynatą,
stawiamy w chłodnym miejscu na 4-5 dni. Mięso codziennie obracamy, aby się
równo zamarynowało. Po 5 dniach wyjmujemy, lekko osuszamy, nacieramy solą,
mielonym jałowcem, skrapiamy sokiem z cytryny lub octem, szpikujemy
boczkiem/słoniną i układamy w wysmarowanej masłem blasze, polewamy stopionym
masłem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy często podlewając
przecedzona marynata a później wytworzonym podczas pieczenia sosem. Pod
koniec pieczenia podlewamy śmietaną.

===
Han


>
>
>


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
05.11 Han
05.11 Teapot
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem