Data: 2006-11-05 19:53:32
Temat: Re: Szynka z sarny
Od: "Han" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "George" <s...@i...net.pl> napisał w wiadomości
news:eild8f$c39$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam
>
> Dostałem od znajomego myśliwego piękną szyneczkę z sarny i teraz mam
problem
> co z nią zrobić.
> Może ktoś zna jakiś sprawdzony i dobry przepis na potrawę z w/w dziczyzny.
> Będę bardzo zobowiązany za wszelkie sugestie.
-------1
Przepis na 1 kg szynki z sarny..
pieprz
200 g wędzonego boczku
suszone jagody jałowca
sól
brązowy sos
Oczyszczone, umyte mięso naszpikować słupkami boczku, mocno posolić i
posypać pieprzem. Brytfannę wyłożyć ok.130g boczku pokrojonego w cienkie
plastry, na to układać mięso, dodać jałowiec i piec wolno w piekarniku na
złoty kolor. Polewać często powstałym sosem. Podawać z brązowym sosem.
Pieczen super..
----
Zamarynowany w rosole szynka z sarniny, posolić, naszpikować słoniną i piec
w piecu przez 2 godziny, polewając z początku masłem, a gdy już nawpół
upieczony, kwaśną śmietaną zmieszaną z sosem z pod combra. Na kwadrans przed
wydaniem obsypać go lekko mąką, polać jeszcze kilka razy i wydać tak samo
pokrajany ugarnirowany jak poprzedni.
------------------2
rzepis na 0,5 kg udźca [szunka] sarny lub jelenia, renifera, pokrojone w
cienkie plastry
2 łyżki masła
2 obrane i pokrojone cebule
1 łyżka dobrej musztardy
2 łyżki sosu sojowego
3 szklanki mocnego bulionu mięsnego
2 łyżki mąki
2 szklanki śmietany
6 plastrów żółtego sera pokrojonego w kostkę
20 dkg grzybów pokrojonych w plastry
3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka żurawin lub porzeczek
Sposób przyrządzenia:
W dużym rondlu rozgrzać masło, obrumienić na nim mięso. Gdy mięso się
zarumieni dodajemy cebulę i grzyby, dusimy razem 5 minut mieszając, dodajemy
sos sojowy, bulion mięsny, żurawiny i musztardę. Dusimy na małym ogniu przez
20 minut. Śmietanę mieszamy z mąką i serem i dodajemy do rondla, a gdy
zacznie lekko wrzeć przyprawiamy solą i pieprzem, podgrzewamy mieszając.
Podajemy z brukselką i ziemniakami.
-----------------------------------3
Udziec sarni ...szynka
1/2 łyżki mielonego jałowica
1 łyżka soku z cytryny
boczek lub słoninka
1 łyżka masła
1/2 szklanki śmietany
sól
Marynata:
1 szklanka wina białego wytrawnego
8-10 jagód jałowica
zioła wg uznania
2-3 ziarna pieprzu
szczypta cukru
Sposób wykonania:
Marynatę z wina i przypraw zagotować. Umyte i osuszone mięso mocno
wygniatamy ręką, układamy w kamiennym garnku i zalewamy gorącą marynatą,
stawiamy w chłodnym miejscu na 4-5 dni. Mięso codziennie obracamy, aby się
równo zamarynowało. Po 5 dniach wyjmujemy, lekko osuszamy, nacieramy solą,
mielonym jałowcem, skrapiamy sokiem z cytryny lub octem, szpikujemy
boczkiem/słoniną i układamy w wysmarowanej masłem blasze, polewamy stopionym
masłem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy często podlewając
przecedzona marynata a później wytworzonym podczas pieczenia sosem. Pod
koniec pieczenia podlewamy śmietaną.
===
Han
>
>
>
|