Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!wsisiz.edu.pl!plix.pl!newsfeed1.plix.pl
!goblin2!goblin.stu.neva.ru!feeder1.cambriumusenet.nl!feed.tweaknews.nl!209.197
.12.246.MISMATCH!nx02.iad01.newshosting.com!209.197.12.242.MISMATCH!nx01.iad01.
newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada
.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Szynkowar.
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <4bf11263$0$19164$65785112@news.neostrada.pl> <hsr8ft$1j3$1@news.onet.pl>
<4bf228a5$0$2583$65785112@news.neostrada.pl>
<l9uqrjyr0rzw.4qjjjv6l3t85$.dlg@40tude.net>
<4bf2b936$0$2584$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Tue, 18 May 2010 18:20:38 +0200
Message-ID: <pcn8xxx8qbwh$.1o11f4wr43ku2$.dlg@40tude.net>
Lines: 33
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 95.49.135.149
X-Trace: 1274199652 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 17087 95.49.135.149:52743
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:328130
Ukryj nagłówki
Dnia Tue, 18 May 2010 17:56:25 +0200, Panslavista napisał(a):
> Ikselka wrote:
>
>> Dnia Tue, 18 May 2010 07:42:04 +0200, Misiek napisał(a):
>>
>>> cukier mial cukru w cukrze 80%...
>>
>> A - to mnie bardzo zainteresowało. Co oni tam w cukrze szmuglują prócz
>> cukru? Bo od pewnego czasu odczuwamy z rodziną dolegliwości po posłodzeniu
>> herbaty (czyli spożyciu cukru w nieprzetworzonej postaci) - w zw. z tym
>> pijemy gorzką albo z miodem, po miodzie nic się nie dzieje. Po WŁASNYM
>> miodzie.
>> I nie, to nie jest starość - nasze młode córki też narzekają, że chyba w
>> tym cukrze jest coś więcej niż... cukier.
>> Mogę prosić o link do tego artykułu?
>
> Najczęściej wapno procesiowe, co uznano za nieszkodliwe a nawet korzystne.
> Reszta to środki ochrony i psychotropy nierządowe, podobnie jak w mące.
Podejrzewam spory (nawet zbyt spory) udział antyzbrylaczy. Przesłanką do
tych podejrzeń jest spostrzeżenie, że kiedyś cukier, kiedy postał np w
cukiernicy w kredensie, zbrylał się mocno, a dziś stoi tam tygodniami i
nic, sypki caly czas!
Także w cukrze pudrze podejrzewam to samo. Otóż wiele razy napotykam takie
partie ww, że nie sposób posypać nim ciasta przez sitko - cała porcja cukru
pudru przelatuje na raz, w jednym miejscu, nawet zanim skończę nasypywać go
łyżką do sitka, dosłownie przelatuje przez nie bez żadnego oporu, no i
pylenie przy tym jest przeokropne. Nie we wszystkich partiach tego produktu
(a kupuję cukier puder tylko jednego producenta) tak się dzieje, stąd
podejrzewam, ze sypią antyzbrylacz po prostu "na oko", nic więc dziwnego,
ze musi dochodzić do przesady i - wtedy nas brzuchy bolą.
|