Data: 2000-08-21 15:02:20
Temat: Re: TIRAMISU-kto zna przepis?
Od: a...@m...com.pl (Agnieszka Stańczyk)
Pokaż wszystkie nagłówki
Przepis oryginalny - ściągnięty z Cookiaio d'Argento, potwierdzony przez
Włochów i sprawdzony własnoustnie.
Potrzeba:
- 2 paczki biszkoptów, najlepsze szampanki lub inne tp.
- 4 żółtka
- 150 g cukru pudru
- 2 białka
- 400 g (2 opakowania) serka mascarpone (uwaga - jest raczej drogi, ok. 12
zł sztuka, ale za oryginał trzeba płacić)
- 1 duża filiżanka bardzo gęstej kawy (Lavazza z ekspresu lub "kafetiery"
typu moka)
- kieliszek wina włoskiego Marsala
- starta gorzka czekolada
- kakao w proszku
Ucieramy żółtka z cukrem pudrem na gładką masę. Równocześnie ubijamy pianę z
białek (na sztywno). Bardzo powoli i ostrożnie (po łyżce) dodajemy serek do
masy żółtkowej i mieszamy, aż uzyska jednolitą konsystencję (Uwaga !!!
Przestrzegam przed użyciem sprzętu typu malakser, mikser, robot, itp. Moja
koleżanka straciła w ten sposób dwa opakowania serka, nie mówiąc o stratach
moralnych - łzy! Trzeba powoli i delikatnie ucierać ręcznie przy pomocy
drewnianej łychy !). Następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy, aż
wszystko się ładnie połączy.
Do kawy dodajemy Marsalę (z braku tejże, może być ewentualnie likier
Amaretto, lub w ostateczności odrobinę koniaku) i moczymy w niej
biszkopty - nie za mocno, nie powinny się rozpadać.
Układamy na dnie płaskiego naczynia o wysokich brzegach warstwę namoczonych
biszkoptów, na niej rozprowadzamy warstwę masy serowej, posypujemy startą
czekoladą itd. aż do wyczerpania produktów. Ostatnią warstwą musi byc serek,
który posypujemy kakao. Wstawiamy naczynie do lodówki na kilka godzin, aby
smaki się połączyły w cudowny bukiet.
Ostrożnie - bomba kaloryczna. ale rzeczywiście niebo w gębie i ciągnie do
góry !
Serek mascarpone jest dostępny w supermarketach typu Auchan, Carrefour etc.
Pozdrawiam smakowicie - Agni
----- Original Message -----
From: Barbara Zibrow <b...@h...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Monday, August 21, 2000 4:48 PM
Subject: Odp: TIRAMISU-kto zna przepis?
> Po pobycie we Wloszech kazdy powinien wiedziec co to jest prawdziwe
> Tiramisu.
> Z samej nazwy wynika ("postaw mnie na nogi" w wolnym tlumaczeniu) iz jest
> tam kawa, a mozna dodac amaretto. Mam prawdziwy oryginalny przepis. Ale
> azeby nie pomylic sie w proporcjach musze poszukac w stercie przepisów
jakie
> zwiozlam z Italii i dam znac.
>
>
> Użytkownik Mariusz Marczak <e...@p...com> w wiadomooci do grup
> dyskusyjnych napisał:3...@n...tpnet.pl...
> > On Thu, 10 Aug 2000 08:05:35 GMT, "Agnieszka" <a...@p...wp.pl>
> > wrote:
> >
> > >Czy ktoś z grupowiczów zna przepis na jak najbardziej zbliżone do
> oryginału
> > >tiramisu?
> > http://www.kuchnia.3miasto.pl/44_1189.htm i kolejne przepisy - to
> > kilka wersji tego deseru.
> >
> > Smacznego :-9
> >
> > Mariusz Marczak
> > Merlin
> > 2B || !2B
> >
> > http://www.kuchnia.3miasto.pl "Wirtualna Kuchnia Polska"
> > (było: http://friko3.onet.pl/el/kuchnia "Wirtualna Kuchnia Polska")
> > http://www.elblag.info.pl Internetowy informator Elblag i Okolice
> > http://ebowo.vc.pl Kanal IRC #EBowo
>
--
Chcesz otrzymywac newsy poczta elektroniczna ? Sprawdz http://www.newsgate.pl
|