Data: 2010-11-09 09:56:47
Temat: Re: TYM, KTORYM ROBIC SIE NIE CHCE, A JESC SIE CHCE...
Od: "kogutek" <k...@v...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> . i reszcie, jak się zdarzy, że żywcem nie ma co do garnka włożyć i na
> szybko przygotować.
>
> Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki, zalać wodą do zrównania z
> powierzchnią ziemniaków, posolić, dodać ziele angielskie i liść laurowy,
> gotować prawie do gotowości. Równolegle zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić
> wodą z ziemniaków, zalać je sosem, delikatnie wymieszać dodając ocet do
> smaku (potrawa jest kwaśna i dosyć gęsta), chwilę poddusić uważając, aby
> ziemniaki doszły i nie przypaliły się.
> Podawać z chlebem.
>
>
A jak by się ziemniaki rozgotowały to całość studzimy i dodajemy rozmoczoną i
odciśniętą na cyterfudze z allegro starą bułkę. Lepimy z takiej masy kotlety.
Obtaczamy w tartej bułce i smażymy. Gdyby się rozlatywały to zamiast jajka
dodajemy trochę kleju wikolu. Jako dodatek skrobiowy podajemy makaron. Dodatkiem
witaminowym może być surówka z gotowanego ryżu. Aby danie było bardziej
wykwintne do dekoracji talerza możemy użyć kminku wyłowionego z przepysznej zupy
kminkowei robionej według znanego przepisu Panslavisty. Pychotka
Bardzo proszę o wpisywanie własnych propozycji modyfikacji dania podstawowego.
Obiecuję że najlepsze przepisy zostaną wydane przez Opiekę Społeczną w formie
broszury. Istnieje również możliwość wydania wersji skróconej poradnika dla
studentów Jak Przeżyć Dobę za 1 zł.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|