Data: 2001-09-19 05:53:57
Temat: Re: Tarta sliwkowa-sprostowanie
Od: "Maria U." <m...@f...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Tarta sliwkowa
>
> Ciasto:
> 20 dkg maki
> 10 dkg margaryny
> 2-3 lyzki kwasnej smietany
> szczypta soli
>
> Make przesiac z sola, posiekac z margaryna. Wlac smietane i zagniesc ciasto,
> schlodzic przez godzine (albo i dluzej) w lodowce.
> Forme do tarty (lub tortownice) wylepic ciastem, posypac 2 lyzkami cukru pudru,
> ulozyc wypestkowane sliwki. Podpiec w bardzo goracym piekarniku.
> Ubic 2 jajka ze szklanka smietany i szklanka cukru pudru, polac tym owoce i
> zapiec na zloty kolor.
> Jesli ktos tak jak ja kocha cynamon, moze posypac ciasto cynamonem i/lub dodac
> cynamonu do kruchego ciasta.
Dokonalam konsultacji z siostra (wczesniej korzystalam z jej zeszytu, a on mowic
nie umie) i ona ten przepis zmodyfikowala: do smietanowej zalewy dodaje pol
szklanki cukru (zwyklego). I tak jest slodkie, wiec ta ilosc jak dla mnie
wystarcza.
Pozdrawiam
Maria
|