Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!not-for-mail
From: Monika Mężyńska <m...@k...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Tiramisu
Date: Wed, 29 Aug 2001 17:43:11 +0200
Organization: POZMAN - http://www.man.poznan.pl/
Lines: 41
Message-ID: <3...@k...net.pl>
References: <9mj22h$4vs$1@infinity.net.pl>
NNTP-Posting-Host: c20-44.icpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: sunflower.man.poznan.pl 999099791 27186 62.21.20.44 (29 Aug 2001 15:43:11
GMT)
X-Complaints-To: t...@m...poznan.pl
NNTP-Posting-Date: 29 Aug 2001 15:43:11 GMT
X-Mailer: Mozilla 4.76 [en] (Windows NT 5.0; U)
X-Accept-Language: en,pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:64858
Ukryj nagłówki
Mimi wrote:
>
> Witajcie wszyscy Smakosze!
>
> Marzy mi sie wyprodukowanie pysznego tiramisu,
> ale nie takiego jaki jest na kuchnia 3 miasto, czyli z morelami.
> Jesli ktos ma ochote mi pomoc i podac przepis na tiramisu kawowe ...( z
> czekolada) to bede bardzo wdzieczna! :)
Oto przepis z grupy:
biszkopty (gotowe trzy warstwy albo drobne świeże biszkopty)
1 szklanka serka mascarpone
4 żółtka
3 białka
mniej niż 1/2 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki mleka
cukier wanilinowy
1 1/2 szklanki bardzo zimnej mocnej kawy lub espresso
tarta czekolada lub kakao
Żółtka i cukier puder ubić w misce na puszysty krem, dodać mleko i
ubijać na
jednorodną masę. Miskę z kremem postawić na garnku z wrzątkiem i
mieszać, aż
krem zgęstnieje, potem wstawić do lodówki. Do schłodzonej masy dodać
mascarpone i wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie
wymieszać z
masą.
Na dnie tortownicy ułożyć warstwę biszkoptów. Nasączyć paroma łyżkami
kawy,
tak by były wilgotne, acz nie rozmokłe!. Na to rozsmarować 1/3
przygotowanej
masy mascarpone, znów ułożyć biszkopty, znów mascarpone - i tak trzy
razy.
Całość wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin (lepiej na dłużej).
Przed
podaniem pokroić na kawałki (tradycja każe, by były prostokątne, nie
trójkątne!)i posypać tartą czekoladą lub kakao.
|