Data: 2001-08-29 15:43:11
Temat: Re: Tiramisu
Od: Monika Mężyńska <m...@k...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Mimi wrote:
>
> Witajcie wszyscy Smakosze!
>
> Marzy mi sie wyprodukowanie pysznego tiramisu,
> ale nie takiego jaki jest na kuchnia 3 miasto, czyli z morelami.
> Jesli ktos ma ochote mi pomoc i podac przepis na tiramisu kawowe ...( z
> czekolada) to bede bardzo wdzieczna! :)
Oto przepis z grupy:
biszkopty (gotowe trzy warstwy albo drobne świeże biszkopty)
1 szklanka serka mascarpone
4 żółtka
3 białka
mniej niż 1/2 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki mleka
cukier wanilinowy
1 1/2 szklanki bardzo zimnej mocnej kawy lub espresso
tarta czekolada lub kakao
Żółtka i cukier puder ubić w misce na puszysty krem, dodać mleko i
ubijać na
jednorodną masę. Miskę z kremem postawić na garnku z wrzątkiem i
mieszać, aż
krem zgęstnieje, potem wstawić do lodówki. Do schłodzonej masy dodać
mascarpone i wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie
wymieszać z
masą.
Na dnie tortownicy ułożyć warstwę biszkoptów. Nasączyć paroma łyżkami
kawy,
tak by były wilgotne, acz nie rozmokłe!. Na to rozsmarować 1/3
przygotowanej
masy mascarpone, znów ułożyć biszkopty, znów mascarpone - i tak trzy
razy.
Całość wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin (lepiej na dłużej).
Przed
podaniem pokroić na kawałki (tradycja każe, by były prostokątne, nie
trójkątne!)i posypać tartą czekoladą lub kakao.
|